Nieuws

Afgedankte lakens en tafelkleden krijgen tweede kans in confectieatelier

Rosan van Boven als een van de oprichters van Fabriek Fris.
Rosan van Boven als een van de oprichters van Fabriek Fris. © Omroep Gelderland
EDE - Textiel met een hardnekkige vlek of scheur gaat normaal gesproken de verbrandingsoven in, belandt op de vuilnisbelt of eindigt als poetslap voor autogarages. Maar bij confectieatelier Fabriek Fris in Ede geven ze afgedankte lakens en tafelkleden een tweede kans door het te vermaken tot kwalitatieve werkkleding voor koks.
De textielindustrie behoort tot een van de meest vervuilende productieketens ter wereld. Zo wordt er veel CO2 uitgestoten en zijn er ontzettend veel grondstoffen nodig. Om 1 kilo katoen te maken, heb je bijvoorbeeld al zo'n 2.500 liter water nodig. En dan laten we de slechte arbeidsomstandigheden in bepaalde productielanden nog buiten beschouwing.
Bekijk hier hoe Fabriek Fris afgedankte lakens verandert in nieuwe kleding:
Afgedankte lakens en tafelkleden krijgen tweede kans in confectieatelier
Volgens een recent onderzoek van LABFRESH gooit een Nederlander op jaarbasis zo'n 6 kilo aan textiel weg. Daarvan belandt 3,4 kilo op de vuilnisbelt en 1,5 kilo gaat de verbrandingsoven in. Slechts 1,1 kilo wordt gerecycled.

'Knip om de vlek of scheur heen'

"Het is eeuwig zonde als er niets meer wordt gedaan met afgedankt textiel", vertelt Rosan van Boven als een van de oprichters van Fabriek Fris. "Wij kunnen heel makkelijk om een scheur of vlek knippen wanneer die in een laken of tafelkleed zit. Er is nog gewoon een heel groot vlak dat super bruikbaar is."
Het Edese bedrijf maakt ook kleding voor Nederlandse modemerken. "Dan heb je te maken met hoog- en laagseizoen en dat gat wilden we opvullen", vertelt Van Boven. "Toen kwamen we al snel uit bij werkkleding omdat dit geen seizoensgebonden product is. Van afgedankt textiel maken we nu koksbuizen."
Fabriek Fris in Ede geeft afgedankte lakens een tweede kans
Fabriek Fris in Ede geeft afgedankte lakens een tweede kans © Omroep Gelderland
In hun zoektocht naar restmateriaal kwam Fabriek Fris uit bij een wasserij. "We dachten zelf aan hotels, maar die bleken de spullen niet in de handel te hebben. Het zijn juist de wasserijen die al het textiel beheren voor restaurants en hotels. Nu komt er met enige regelmaat een Amsterdamse wasserij een restpartij afleveren. En alleen als we op de route liggen zodat ze niet onnodige kilometers maken."

Innovatieprijs

Onlangs won Fabriek Fris de innovatieprijs van Regio Food Valley. De vakjury kende de prijs toe vanwege de circulaire manier van werken en het feit dat ze statushouders aan werk helpen.
Maar de ambities in Ede reiken verder. Van Boven: "Wat als de kok klaar is met het kledingstuk? Dan moet het weer ingeleverd kunnen worden en dat wij het dan nog een keer kunnen recyclen. We willen er bijvoorbeeld accessoires van maken die je kan toepassen in de productie zelf. Dus denk bijvoorbeeld aan knoopjes. Met dat onderzoek zijn we nu bezig."