Nieuws

Ouderen hebben moeite met QR-code, ook Theo (80)

Theo Jansen kwam niet binnen zonder QR-code.
Theo Jansen kwam niet binnen zonder QR-code. © Omroep Gelderland
HUISSEN - Veel ouderen hebben moeite met het coronatoegangsbewijs, zo ook Theo Jansen uit Huissen. Voor de 80-jarige is de papieren vaccinatiebevestiging, die na een coronaprik wordt verstrekt, hetzelfde als de QR-code die je nodig hebt om toegang te krijgen tot een bepaalde plek. Hij ondervond dat dat niet zo is.
De twee kaartjes met de bevestiging van hun vaccinatie heeft Theo in zijn hand. Zijn vrouw heeft ze netjes uitgeknipt, zodat het echtpaar ze kan laten zien als ze op pad gaan. Regelmatig maken ze ritten door het Rivierenland en genieten ze van de omgeving. Voor een plaspauze en een kopje koffie stoppen ze weleens bij de McDonalds in Ochten. "We zijn daar vaste klant", glundert Theo.

Onredelijk

Maar die glimlach is snel verdwenen. Het stel wilde afgelopen maandag een stop maken bij de fastfoodketen, maar mocht van het personeel niet naar binnen. De kaartjes zijn geen officieel vaccinatiebewijs. "Wij vinden dit voldoende", stelt Theo die de situatie een schande vindt, "we zijn dubbel gevaccineerd. Het staat erop."
Theo laat de vaccinatiebevestiging zien waarmee hij naar binnen wilde.
Theo laat de vaccinatiebevestiging zien waarmee hij naar binnen wilde. © Omroep Gelderland
Ook de leidinggevende van het restaurant besloot dat de senioren niet mochten doorlopen. Theo: "Ik vond dit zo onredelijk".

'We zijn digitale onbenullen'

Hij spreekt van 'verwarring' die er is over het coronatoegangsbewijs. "Onze generatie is niet zo thuis in al die smartphones. We zijn digitale onbenullen. We hebben er helemaal geen verstand van", erkent Theo die alles op papier wil regelen.
In een reactie laat het hoofdkantoor van McDonalds weten het 'erg sneu te vinden voor het echtpaar'. De medewerkers van de vestiging in Ochten 'willen graag hulp aanbieden bij het regelen van een papieren QR-code' onder het genot van een kopje koffie.
Theo is blij verrast door het aanbod en denkt erover om erop in te gaan. Meer weten over het coronatoegangsbewijs? Kijk op de website van de Rijksoverheid. Wie geen smartphone of printer heeft, kan de papieren QR-code aanvragen door te bellen naar 0800-1421 of 0800-5090. Wie dat doet, heeft wel een Burgerservicenummer en postcode nodig om door te geven.
Een coronatoegangsbewijs bestaat uit een volledige vaccinatie, een negatieftestbewijs van maximaal 24 uur oud of een herstelbewijs. Via die mogelijkheden kan een QR-code worden aangemaakt in de CoronaCheck App of worden geprint via CoronaCheck.nl. Het papier dat Theo meenam, is een bevestiging van de vaccinatie dat na de prik door de GGD wordt afgegeven. "Het kaartje of papier met de bevestiging van uw vaccinatie dat u meekrijgt is geen officieel vaccinatiebewijs", zo laat het ministerie op haar website weten.

Zie ook: