Instellingen

Onderzoek naar combinatie van 'coronabooster' en griepprik

Een arts-onderzoeker geeft een vrijwilliger een prik.
Een arts-onderzoeker geeft een vrijwilliger een prik. © Omroep Gelderland
Omroep Gelderland © Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Er zal waarschijnlijk een groep mensen zijn die om de zoveel tijd weer een nieuwe coronaprik nodig heeft om de afweer tegen het virus op peil te houden. Het Nijmeegse Radboudumc onderzoekt nu of die 'coronabooster' gecombineerd kan worden met de griepprik, zodat deze mensen maar één keer naar de huisarts hoeven.

Deze woensdag krijgt een groep deelnemers twee prikken: een griepprik en een coronabooster óf placebo. Of het een 'echte' of een 'neppe' coronabooster is weten ze niet. "De bedoeling is om te onderzoeken hoe een derde coronaprik en een griepprik het beste te geven zijn aan mensen die allebei nodig hebben", legt arts-onderzoeker Elisabeth Dulfer van het Radboudumc uit.

Bekijk hoe het onderzoek precies werkt:

Onderzoek naar combinatie van 'coronabooster' en griepprik

Nepvaccin

Aan het onderzoek doen 150 vrijwilligers mee. Over een paar weken moeten ze terugkomen en krijgen ze de prik die ze nog niet gehad hebben; de 'coronabooster' of een placebo (nepvaccin).

De onderzoekers kijken of de griepprik en coronabooster tegelijk gegeven kunnen worden, of dat er een paar weken tussen moet zitten. In dat laatste geval wordt onderzocht welke prik dan het beste als eerste gezet kan worden.

Bijwerkingen

Daarna moeten de vrijwilligers de bijwerkingen bijhouden. Krijgen ze bijvoorbeeld hoofdpijn, een stijve arm of koorts? De onderzoekers kijken niet of en hoe ziek mensen worden van de griep of corona zelf.

Volgend voorjaar zijn de resultaten van het onderzoek bekend. Dulfer: "We willen dan weten of het veilig is en of het beschermd tegen beide virussen." En zoals één van de vrijwilligers zegt: "Te hopen is dat je dan beide vaccins in één prik kan krijgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!