Nieuws

'Iedereen wil knallen', vuurwerkbranche rekent op topjaar

Slechts enkele gemeenten kennen dit jaar een vuurwerkverbod.
Slechts enkele gemeenten kennen dit jaar een vuurwerkverbod. © Pixabay
LICHTENVOORDE - Bij vuurwerkimporteur Lesli in Lichtenvoorde zijn ze er helemaal klaar voor. Want hoewel het pas begin oktober is, hoopt de vuurwerkbranche op een topjaar.
Tjokvolle opslagbunkers voor vuurwerk liggen te wachten. De eerste bestellingen van particulieren komen al binnen. Vorig jaar was door corona en het landelijk vuurwerkverbod een enorme tegenvaller. Maar dit jaar lijkt alles goed te gaan voor de vuurwerkhandel.

Vuurwerkverbod

Slechts enkele gemeenten zoals Heumen, Nijmegen, Apeldoorn en het Gelderse stukje van Mook en Middelaar kennen een vuurwerkverbod. Alle reden dus voor eigenaar Leo Groeneveld van Lesli om reikhalzend uit te kijken naar de maand december.
Bekijk hier hoe vol de opslagbunkers liggen.
'Iedereen wil knallen', vuurwerkbranche rekent op topjaar
Ook in Ulft is de vuurwerkverkoper enthousiast. Ronny Vos in Ulft denkt dat 'iedereen wil knallen'. "Vorig jaar kon het niet, dus nu wil iedereen. Ik verwacht een hogere omzet van misschien wel dertig procent."

Voorzichtig

Toch zijn er nog bedenkingen. Vuurwerkwinkel John Wagenvoort in Wapenveld wijst erop dat de landelijke politiek vorig jaar ook pas in november een landelijk vuurwerkverbod afkondigde. "Het kan dus allemaal nog anders worden. Maar we hopen op een topjaar. Want de schadevergoedingen voor afgelopen jaar hebben we nog niet eens binnen."
Reden daarvoor is dat de overheid moest wachten op groen licht van de Europese Commissie, in verband met een staatssteuntoets. Op 21 september heeft de Europese Commissie het goedgekeurd. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaatvoorschotten kan 80 procent nog dit jaar worden uitbetaald. Het resterende deel volgt in het eerste kwartaal van 2022.