Nieuws

Rechter verrast door nieuwe MKZ-zaak 'vergeten veehouder'

Ruimingen in Kootwijkerbroek in 2001.
Ruimingen in Kootwijkerbroek in 2001. © ANP
DEN HAAG - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag, de hoogste economische rechter van Nederland, liet vandaag op de zittingsdag weten kritisch te zijn op de heropening van het MKZ-dossier. Het CBb buigt zich wederom over de vraag of er wel of geen MKZ in Kootwijkerbroek was, maar eigenlijk is de uitspraak van die zaak vorig jaar al geweest. Toen oordeelde het CBb dat de ruiming van de dieren in het dorp terecht was.
Dat de MKZ-zaak nu opnieuw voorkomt, heeft te maken met een 'vergeten veehouder'. Deze veehouder, die buiten de publiciteit wil blijven, is in het vorige proces niet meegenomen, maar probeert nu toch nog z'n recht te halen.

'Het is zoals het is'

De voorzitter van het CBb vertelde 'verrast' te zijn door deze nieuwe MKZ-zaak. "Ik vroeg mij af: hebben we als college soms wat over het hoofd gezien?" Het blijkt een fout te zijn geweest van de Staat der Nederlanden, legde de landsadvocaat tijdens de zitting uit. "Het is ongelukkig. We hadden deze zaak liever met de andere zaken mee willen nemen, maar het is zoals het is."
Kritiek was er ook op advocaat Theo Linssen van de 'vergeten veehouder'. "U had ook zelf voor het laatste proces kunnen opstaan om te melden dat er nog een zaak lag." Volgens de advocaat werd pas na de finale-uitspraak duidelijk dat er meerdere partijen niet in het proces waren meegenomen. "Dit is de enige waarvoor de termijnen nog niet waren verstreken om verder te procederen."
Daarna volgde een discussie over het wel of niet toelaten van een nieuwe deskundige. Het CBb oordeelde dat dat na zoveel juridische zaken niet meer de bedoeling is. Ook bleek dat het CBb niet alle processtukken had, wat tot ergernis bij advocaat Linssen zorgde.

Positieve test

Tijdens de zitting werd, zoals van tevoren bekend, duidelijk dat de inzet van de Kootwijkerbroekers nog steeds is om aan te tonen dat er helemaal geen MKZ in het dorp was. Daarnaast wil de advocaat dat de vorige uitspraak herzien wordt, als blijkt dat de Kootwijkerbroekers toch gelijk hebben. Om zijn betoog kracht bij te zetten, kwam hij met tal van voorbeelden waarom er destijds in Kootwijkerbroek verkeerd gehandeld is.
In de kern komt het erop neer dat er met de testen van het mogelijk besmette kalf in Kootwijkerbroek van alles is fout gegaan. Zo is het dier een aantal keer negatief getest, toen positief, maar later weer negatief. Volgens advocaat Linssen moet er wel een fout gemaakt zijn, omdat er anders geen positieve test tussen zou zitten.

'Genoeg reden om te ruimen'

De landsadvocaat weerlegde dat onder meer door te zeggen dat ondanks dat er fouten zijn gemaakt, één positieve test reden genoeg is om in te grijpen en dieren te ruimen, 'zoals dat volgt uit regelgeving'. Daarnaast stelde ze dat de discussie over het mogelijk besmette kalf en de testen al in veel eerdere processen is gevoerd.
Wat het CBb hier allemaal vindt, moet nog blijken. De uitspraak van de zaak staat nu medio november gepland, maar het is waarschijnlijk dat er uitstel komt, zodat het college langer de tijd heeft de uitgebreide zaak goed te bekijken.