Nieuws

Schietpartij bij pand Ratelband ging mogelijk om drugs

Een buurtbewoner zag afgelopen zaterdag opnieuw meerdere politieauto's bij het pand.
Een buurtbewoner zag afgelopen zaterdag opnieuw meerdere politieauto's bij het pand.
ARNHEM - De man (40) die ervan verdacht wordt het pand van Emile Ratelband in Arnhem te hebben beschoten, blijft vast tot de volgende rechtszaak in december. Dat heeft de rechtbank woensdagmiddag besloten. Justitie verdenkt hem onder meer van poging tot doodslag op één van de bewoners van het pand.
Volgens justitie kennen de mannen elkaar uit het drugscircuit. De man wordt ervan verdacht een pand te hebben beschoten op 20 juni, vlak voor middernacht. Het pand bestaat uit twee adressen, bij beide was één raam gebroken en de recherche vond een kogelhuls bij één van de kozijnen.

'Willie Wartaal'

De auto van verdachte is gezien bij het pand en een getuige heeft hem omschreven: “hij leek op Willie Wartaal”, een rapper bij De Jeugd van Tegenwoordig. De verdachte zegt dat hij het slachtoffer kent en dat ze niet in onmin leven met elkaar. Daarnaast zegt hij dat zijn auto én zijn telefoons door ‘Jan en alleman’ worden gebruikt. Op één van die telefoons heeft de recherche een berichtje gevonden van het slachtoffer aan de verdachte: "Van 4 meter afstand en je schiet nog mis, waarom richt je op de muur?”
De verdachte zegt daarop tegen de rechtbank: "Ik heb geen problemen met die man, ik heb nooit een vuurwapen gehad, van mijn leven niet. Dat is zonde van de tijd. Ik was het zeker niet. Als dat wel zo was, dan had ik het gezegd.”

Lijst met namen

De advocaat van de verdachte zegt dat het scenario van de officier van justitie niet klopt. Zijn cliënt zal met een lijst met namen komen die hij wil laten horen door de recherche. De verdachte is eerder in aanraking geweest met justitie. Daarom, én omdat volgens de rechtbank de rechtsorde geschokt is door het schieten in een woonwijk, besluit de rechtbank de verdachte in hechtenis te houden tot de inhoudelijke behandeling.

Ratelband: 'Geen drugs'

Emile Ratelband reageerde onlangs op de overlast rond het pand dat hij bezit. Hij liet weten dat hij een zerotolerancebeleid hanteert als het om drugs gaat: "Er was een mevrouw die had onder de stress van de politie-inval een lijntje (cocaïne red.) genomen, dus die heb ik er gelijk uit geflikkerd."