Nieuws

Noodopvang Harskamp tóch nog niet dicht, dorp voelt zich opnieuw overvallen

De opvanglocatie in Harskamp.
De opvanglocatie in Harskamp. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Twee dagen nadat de noodopvang definitief gesloten zou zijn, blijkt legerplaats Harskamp toch nog langer onderdak te bieden aan Afghaanse vluchtelingen. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Verhulst van Ede woensdag naar omwonenden heeft gestuurd. Volgens de burgemeester wil het ministerie van Justitie en Veiligheid tot 1 november de mogelijk hebben om nieuwe groepen vluchtelingen op te vangen op de legerplaats.
Het ministerie zou dit verzoek dinsdag bij de gemeente hebben neergelegd. Volgens de brief hebben de burgemeester en wethouders daar 's avonds over gesproken met de Dorpsraad Harskamp en met een aantal andere vertegenwoordigers uit het dorp.
"Duidelijk werd dat de zorgen blijven, dat niet altijd gehandeld is conform afspraken en dat inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen", schrijft Verhulst over dat gesprek.

750 mensen welkom, ook na 1 november

Ondanks die zorgen, zijn er volgens de burgemeester wel vluchtelingen welkom. "De huidige bewoners van het kamp zo'n 150 mensen (gezinnen met kinderen), eventueel aangevuld met andere Afghaanse evacués tot maximaal 750 mensen, zijn en blijven welkom in Harskamp, ook na 1 november", zou er tijdens dat gesprek met de dorpsraad gezegd zijn.
Woensdag overlegt het college van B&W met het ministerie om ook de zorgen die er zijn nog duidelijk te maken. Na dat gesprek verwacht de burgemeester meer te kunnen zeggen.
Dinsdag sprak Omroep Gelderland nog met Linda Vellinga, de voorzitter van Harskamps Belang. Zij keek trots terug op de afgelopen periode, waarin de vluchtelingen werden opgevangen in het dorp.
"Kerken hebben kindergroepen opgezet, er zijn wandelgroepen gestart, mensen hebben geholpen met boodschappen doen en vluchtelingen hebben meegevoetbald bij de lokale voetbalvereniging. Ik ben dan ook hartstikke trots op het dorp Harskamp."

Bewoners opnieuw overvallen

Toen de vluchtelingen in Harskamp aankwamen, leverde dat veel onrust op. Een groep mensen protesteerde bij de ingang van de legerplaats. "Maar van die groep was er maar een klein deel uit het dorp, zo'n 35 mensen denk ik", zegt Vellinga.
"We werden destijds echt overvallen door het nieuws dat hier vluchtelingen zouden komen, daar konden de gemeente en wij ons niet op voorbereiden. Daar is die onrust door ontstaan, maar daarna is het juist allemaal heel goed gegaan hier."
Ook nu voelen de dorpsbewoners zich dus overvallen, blijkt uit de brief van burgemeester Verhulst. Hij hoopt woensdag in de loop van de middag meer duidelijkheid te kunnen geven. Wanneer dat gaat zijn, kon de gemeente nog niet zeggen tegen Omroep Gelderland.