nieuws

'Kippenvel', monument voor Spirtfire-piloot in Herwen eindelijk onthuld

Eindelijk kon het monument in Herwen vandaag onthuld worden.
Eindelijk kon het monument in Herwen vandaag onthuld worden. © Omroep Gelderland
Door de harde wind kon het twee dagen geleden niet doorgaan, maar vandaag is in Herwen dan toch eindelijk het monument ter nagedachtenis aan de Engelse Spitfire-piloot Mervyn Wheatley officieel onthuld. Wheatley stortte in 1940 neer bij de Puttmanskrib, nadat de Duitse Luftwaffe zijn toestel onderschepte. Als eerbetoon aan de omgekomen vlieger voerde een oude Spitfire vanmiddag in het bijzijn van tientallen belangstellenden een Flypast uit.
Hij heeft lang op dit moment moeten wachten, initiatiefnemer van het monument Sander Woonings. De herinneringszuil voor Mervyn Whealtey heeft hem de afgelopen jaren al heel wat energie en kopzorgen gekost. Drie jaar is hij eerst bezig geweest om de herinneringszuil te realiseren. Toen dat in maart 2020 eindelijk zover was, moest hij de officiële onthulling meerdere keren uitstellen vanwege de coronacrisis. Bovendien kreeg het beeld afgelopen winter ook nog te maken met hoogwater en schuivend ijs, maar gelukkig bleef de zuil onbeschadigd.
Bekijk hier hoe de Spitfire eindelijk een Flypast kon maken vandaag:
'Kippenvel', monument voor Spirtfire-piloot in Herwen eindelijk onthuld

Onverantwoord

Twee dagen geleden werd de onthulling op het allerlaatste moment afgeblazen, terwijl bij de dijk al tientallen mensen stonden te wachten. "Het waaide te hard om vanaf Gilze Rijen op te kunnen stijgen met de oude Spitfire", legt Woonings uit. "Heel erg balen natuurlijk, maar het was onverantwoord."
De piloot die dinsdag de vlucht moest cancelen, vond het zo jammer dat hij diezelfde middag al aanbood om vandaag een nieuwe poging te wagen. "Voor vandaag zagen de voorspellingen er een stuk beter uit." Woonings moest wel even schakelen, want hij had zich al voorgenomen om de hele happening te verplaatsen naar de zomer van 2022. "Dan is de kans op goed weer groter en dan zou de familie van Wheatley er misschien ook bij kunnen zijn."

Dikke mist

Maar toen ook de burgemeester van Zevenaar nog wel wat in zijn agenda kon schuiven, zodat hij ook naar de onthulling kon komen, moest het maar zo zijn. Toch werd het vandaag wederom spannend, toen een dikke mist roet in het eten dreigde te gooien. Maar gelukkig werd het een uurtje uitstel en geen afstel.
Monument Spitfire piloot
Monument Spitfire piloot © foto: Sander Woonings
Zo werd dan eindelijk op donderdag 7 oktober, twee dagen na de geboortedag van de gesneuvelde Engelse vlieger en anderhalf jaar na plaatsing van het monument, het beeld eindelijk officieel onthuld. Toen de mist was opgetrokken vloog de Spitfire twee maal als eerbetoon over het monument. "Echt kippenvel", lacht een trotse en opgeluchte Sander Woonings. "Fantastisch."