Instellingen

Ridders van Gelre krijgen hulp van Adriaan van Dis in nieuwe geschiedenisserie

De Ridders van Gelre met Adriaan van Dis.
De Ridders van Gelre met Adriaan van Dis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Ridders van Gelre zijn terug. Op hun kenmerkende speelse wijze nemen ze je weer mee door de fascinerende Gelderse geschiedenis. Deze keer krijgen Ridders Bas Steman en René Arendsen hulp van niemand minder dan Adriaan van Dis. De schrijver begeleidt hen dit seizoen op een voettocht door de negentiende eeuw van Gelderland.
De Ridders ruilen hun bekende zwarte pak, met stropdas in de Gelderse kleuren blauw en geel, in voor een negentiende-eeuws kostuum. Met de vlag van Gelre als knapzak. De Ridders laten zich, naast Adriaan van Dis, leiden door dagboeken en reisverslagen uit de negentiende eeuw. Gelderland bleek toen een populaire vakantieprovincie voor de eerste toeristen.
Ridders van Gelre in nieuwe kostuums
Ridders van Gelre in nieuwe kostuums © Omroep Gelderland

Geldersche Volksalmanak

Twee bekende reizigers uit de negentiende eeuw zijn Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp. De welgestelde studenten maakten in 1823 een voettocht door het jonge Koninkrijk der Nederlanden en bezochten ook Gelderland. De Ridders treden voor een deel in hun voetsporen, maar volgen ook de belevenissen van andere reizigers. Bijvoorbeeld de wandelende predikant Jacobus Craandijk. Ook putten de Ridders informatie uit de Geldersche Volksalmanak.
Ridders van Gelre in de stoomtrein
Ridders van Gelre in de stoomtrein © Oscar de Wit-Snijder

Verhaal van Gelderland

De negentiende eeuw bleef tot nu toe een onderbelicht thema in Ridders van Gelre, zegt historicus René Arendsen. ‘We maakten al grote series over het Verhaal van Gelderland vanaf de prehistorie tot en met de Franse revolutie. Nu was de negentiende eeuw aan de beurt. In deze periode krijgt het moderne Gelderland vorm, met grote veranderingen zoals de stoomtrein en de industrialisatie. Dat laten we allemaal zien in dit nieuwe geschiedkundig seizoen.’
Ridders zwemmen in de Berkel
Ridders zwemmen in de Berkel © Omroep Gelderland

Naakte Ridders!?

‘Het was heerlijk om te reizen in het tempo van de negentiende eeuw,’ vult schrijver Bas Steman aan. ‘We probeerden tijdens de opnames zoveel mogelijk de stilte van die tijd te op te zoeken. Stel je een tijd voor zonder auto’s, vliegtuigen en zware landbouwvoertuigen. Aan de andere kant reizen we ook soms op wonderbaarlijke wijze met de stoomtrein. En we gaan een stukje zwemmen. Alleen waren we onze zwembroek vergeten…’
Ridders van Gelre start weer op maandag 11 oktober en is wekelijks te zien om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of YouTube.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!