Achterhoek

Mirjam kookt in de gele bus met de groene motor

NIJMEGEN - Mirjam Jongerius uit Nijmegen gaat het helemaal anders doen. Ze laat haar charmante arbeidershuisje achter zich en stapt in een tot restaurant/woning verbouwde Amerikaanse schoolbus. Zonder dieseldampen rijdt ze met het gele gevaarte op groen gas haar duurzame en 'ontspulde' toekomst tegemoet.
Daarvoor moet ze wel eerst in haar eentje de enorme gele bus verbouwen en isoleren. Maar daar draait de energieke Nijmeegse haar hand niet voor om. Ze heeft niet voor niets haar vrachtwagenrijbewijs gehaald om het grote ding te mogen besturen. Groene Koppen-presentator Harm Edens zoekt Mirjam thuis op en rijdt met haar rond in de schoolbus, waarin dan ook nog volop wordt geklust. Want Harm gaat dit seizoen op zoek naar gewone Gelderlanders die een duurzame draai aan hun leven hebben gegeven.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Mirjam kookt in de gele bus met de groene motor - Groene Koppen

Van pannenkoeken naar duurzame vrijheid

Mirjam runde twaalf jaar lang een pannenkoekenrestaurant met veertig man personeel. "Ik heb heel hard gewerkt, maar op een gegeven moment was het klaar", vertelt ze aan Harm. En waarom ze dan niet in haar knusse huisje in Nijmegen wil blijven? "Ik word er heel onrustig van als ik denk: in dit huis blijf ik vijf jaar wonen en over vijf jaar is het allemaal weer hetzelfde. Daar krijg ik dus veel stress van."
Niet iedereen snapt wat Mirjam beweegt. "Huh, ga jij je goedlopende restaurant verkopen en dan net zoiets in een bus inbouwen?", vragen mensen haar. Maar Mirjam kiest voor het gevoel van vrij-zijn. "Dat ik overal kan staan, de bus neer kan zetten en als het klaar is weer ergens anders heen. Ik denk dat ik daar gelukkiger van word."
Maar eerst gaat ze met Harm nog even thuis 'ontspullen' en onder meer boeken opruimen. Want al die spullen kunnen natuurlijk niet mee in de schoolbus. Dat wegdoen vindt ze best moeilijk, maar ook wel weer mooi als een ander er wat aan heeft. En het versimpelt je leven, zegt ze.
De bus wordt opgeknapt
De bus wordt opgeknapt © Omroep Gelderland

Gele bus met groene motor

Mirjam kocht haar gele schoolbus via internet in de Verenigde Staten. Het is een gevaarte van 12,12 meter, type Blue Bird met een groene aandrijving. Er zit een John Deere-tractormotor in die, net als Nijmeegse stadsbussen, op groen gas rijdt.
Mirjam is nog volop bezig met het verbouwen. Ze heeft het interieur gestript en is bezig met vloerisolatie. Aan de achterkant van de Blue Bird komt een keukentje, want Mirjam wil er niet alleen in wonen, ze wil ook een rijdend restaurant. Een verantwoorde houtkachel moet in koude tijden voor een aangename en publiektrekkende sfeer zorgen.
Mirjam demonstreert ook hoe haar composttoilet in de bus werkt. Heel groen, want het heeft geen water nodig om door te spoelen, en daar wordt ze heel blij van. Of ze onderweg dan ook steeds een composthoop kan vinden is nog maar de vraag, maar dan is er altijd wel een biobak in de buurt.

Dineren dicht bij de groene 'leverancier'

Het rijdend restaurant zal, eenmaal klaar, veel hongerige gasten blijmaken. De ingrediënten voor de smaakvolle vegetarische maaltijden die ze bereidt, komen uit een tuin of van een stuk bebouwd land waar de bus met miniterras dicht bij staat.
Harm schuift aan bij Mirjam en familie op Landgoed Grootstal bij Nijmegen. Daar worden in de tuin van Bodemzicht groenten en kruiden verbouwd door 'klimaatboeren voor het leven'. Hier grijpt de mens zo min mogelijk in: er wordt niet gespit en geschoffeld en pesticiden zijn uit den boze. Zo zorg je voor een rijk bodemleven.
En dat levert smaakvollere en ook meer groenten op. Zo kan kok Mirjam steeds iets bijzonders op tafel toveren. Of het nu onder de rook van Nijmegen is of ergens in zonnige zuiden van Frankrijk: als het maar biologisch en dichtbij is. "Ik vind het gewoon leuk om mensen te verwennen en te verrassen met lekker eten. Dat is wat ik doe en daar zoek ik goede producten bij waar ik het verhaal bij kan vertellen".
Mijmerend achter het stuur van de Blue Bird: "Mij lijkt het heel vet om ergens te staan, in de natuur, een mooie groene ruimte en dat ik lekker mag koken."
De eerste uitzending van Groene Koppen met Mirjam en ook met veel goede tips om deze planeet duurzamer te maken is te zien op donderdag 28 oktober vanaf 17.20 uur en al eerder in onderstaande video.
Groene Koppen