Nieuws

Slechts handvol waarschuwingen en boetes sinds invoering coronapas

© Omroep Gelderland
ARNHEM - In de meeste Gelderse gemeenten zijn, sinds de invoering van de coronapas, geen waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland. Ook zijn er nauwelijks horecazaken gesloten.
Sinds ruim een week moeten horecaondernemers de QR-code van gasten controleren bij binnenkomst in hun zaak. "Onze boa’s hebben in aanloop naar de invoering veel tijd gestoken in het informeren van onder andere horeca. Na de invoering is het niet nodig gebleken te waarschuwen of boetes uit te delen. Laat staan zaken te sluiten", zegt de gemeente Aalten.
Ook in de gemeente Arnhem bleek het niet nodig horecaondernemers te beboeten, zegt een woordvoerder. "We hebben geen waarschuwingen of boetes hoeven geven."
Bekijk hier wat de horecaondernemers vinden van de handhaving:
Slechts handvol waarschuwingen en boetes sinds invoering coronapas

'Compliment voor horeca'

Epe is met twee waarschuwingen een uitzondering, Bronckhorst en Tiel hebben één waarschuwing moeten geven. "Er is een goede samenwerking tussen de horecaondernemers en de boa's", klinkt het vanuit Tiel. "De horecaondernemers controleerden goed en bij het niet voldoen aan de regels werden mensen ook geweigerd. We hebben de afgelopen weekenden extra boa's ingezet. Zij hebben vooral een adviserende functie richting de horeca. Een compliment voor de horeca is op z'n plaats."
Martin Hüning, bestuurslid van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is blij met de opstelling van de gemeenten als het om handhaving gaat. Al is er ook kritiek. "Na een jaar dicht te zijn geweest, moeten we als horecaondernemers nu wel extra kosten maken. Bij mijn restaurant 't Noorden in Aalten was het afgelopen weekend druk, maar ik had wel een extra medewerker aan de deur staan om de QR-code te controleren. We hebben ook mensen moeten weigeren."

Sluiten

In Nijmegen moest restaurant Moeke dicht, omdat het onvoldoende controleerde op een coronatoegangsbewijs. De zaak mocht weer open nadat het restaurant aan de Lentse Plas toezegde strenger te gaan controleren.
In Ede kreeg Family Vibe een waarschuwing, omdat de eigenaren weigerden de QR-codes te controleren. De eigenaren van het restaurant besloten daarop om hun zaak voorlopig te sluiten en zich te beraden op de toekomst. Zij zijn daarmee een uitzondering. De meeste horecazaken houden zich aan de nieuwe coronaregels en hebben dus geen waarschuwingen of boetes hoeven incasseren.
Omroep Gelderland heeft de Gelderse gemeenten de vraag voorgelegd hoeveel boetes en waarschuwingen zij uitdeelden tot en met zondag 3 oktober en of er horecazaken gesloten zijn. 41 gemeenten gaven een reactie.