Instellingen

'De regenboogvlag gaat levens redden', nu hij gaat wapperen in Nunspeet

Jet met de regenboogvlag.
Jet met de regenboogvlag. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Voor veel personen uit de LHBTQI+ gemeenschap is de regenboogvlag een symbool van inclusie, maar in Nunspeet moet die vlag levens gaan redden. Op Coming Out Day wordt de vlag voor het eerst in die gemeente gehesen. Voor Jet, die als non-binair persoon in de Veluwse gemeente opgroeide, een belangrijk moment.
Dat de vlag voor het eerst gaat wapperen in Nunspeet, komt omdat de gemeente afgelopen donderdag instemde met een motie die dat mogelijk maakte. Het is het werk van een groep voorvechters in Nunspeet die inmiddels al jarenlang bepleiten dat de vlag belangrijk is voor mensen uit de LHBTQI+ gemeenschap.
Bekijk hier de video, de tekst gaat eronder verder.
'Dit redt levens', regenboogvlag gaat wapperen in Nunspeet

'Liever in de kist, dan uit de kast'

Volgens Sander Kouwenberg van de fractie PvdA/GroenLinks is het belangrijk dat het nu gebeurd. Volgens hem komt het nog vaak voor dat mensen uit de gemeenschap zeggen: 'Liever in de kist dan uit de kast.' Omdat het in conservatieve kringen niet besproken kan worden. Jet Waterman valt hem daarin bij.
Jet is opgegroeid in Nunspeet en kwam op diens 15e uit de kast als biseksueel, drie jaar later als non-binair. Vrije tijd bracht Jet vooral buiten Nunspeet door. “Voor mij was het al heel moeilijk en verstikkend, dus ik kan me niet voorstellen hoe het is als je dan in een conservatief of heel gelovig gezin uit de kast moet komen. Je hoort horrorverhalen van mensen die uit huis worden gezet of er een depressie van krijgen.”
Mensen worden uit huis gezet of worden depressief
Jet Waterman
“Onze regio is een van de regio’s met de hoogste zelfmoordcijfers in Nederland. Over het algemeen liggen de zelfmoordcijfers hoger bij LHBTI’ers,” vertelt Jet. “Als je dan ook nog woont in een gemeenschap die daarmee verstikkender is dan de algemene samenleving, verergert dat.”
Dat nu na drie jaar de vlag gaat wapperen stemt Jet optimistisch. “Als je zo’n vlag ophangt en je redt er al één iemand mee, je zorgt dat één iemand zich veiliger voelt, dan heeft het al nut.”

'Vroeger was er nog niet eens een kast'

Ook Gerrit van der Poll streed mee en is blij dat de vlag uitgehangen wordt. Hij kwam lang geleden uit de kast en is al 40 jaar samen met zijn partner. “Toen was er nog niet eens een kast”, zegt hij over die periode. “We hebben echt moeite moeten doen om geaccepteerd te worden. Eigenlijk is dit onderwerp van alle tijden en overal heb je plekken waar mensen het goed en minder goed begrijpen.”
“Ik heb na 40 jaar eindelijk mijn plek gevonden, maar ik weet dat er in de gemeenschap in Nunspeet zijn die heel veel moeite hebben met hun geaardheid. Die lopen erop vast,” stelt Gerrit. “Dus het is fijn dat de vlag er komt.”

Na drie jaar wordt de vlag gehesen

In 2018 werd de regenboogvlag al aangeboden aan SGP-burgemeester Breunis van de Weerd met het verzoek om het te hijsen op 11 oktober. De burgemeester vond dat er eerst goed over gesproken moest worden. De afgelopen jaren is dat gesprek tussen politici en mensen uit de gemeenschap gevoerd en nu, na drie jaar, leidde dat tot voldoende draagvlak voor het nemen van een volgende stap. Op 11 oktober is het Coming Out Day en zal de vlag worden gehesen. En dat maakt Jet een blij mens.
In het tv-programma In het vizier van De Jager kun je het hele verhaal van Jolanda zien. De uitzending op TV Gelderland begint om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!