nieuws

Energiedebat tòch op agenda Achterhoekraad, 'maar zo'n botte reactie nog nooit gehad'

De Achterhoekraad in de DRU in Ulft.
De Achterhoekraad in de DRU in Ulft. © Omroep Gelderland
ULFT - Het verzoek van de Achterhoekse PvdA-fracties wordt tòch ingewilligd: er komt 13 december een Achterhoek-breed debat over de Regionale Energie Strategie (RES) op de agenda van de Achterhoekraad.
Bestuurder Anjo Bosman legde dat verzoek voor een debat maandagavond tijdens de Achterhoekraad nog naast zich neer. Ze sprak namens de overkoepelende Achterhoek Board en wees erop dat er een stuurgroep voor de RES is en dat de individuele gemeenten zelf beslissen over de aanpak van zonne- en windenergie.
Richard Klein Tank, fractievoorzitter van de PvdA in Oost Gelre die het verzoek maandagavond indiende in de DRU in Ulft, was 'flabbergasted' over het antwoord. "Zó'n botte reactie heb ik nog nooit gehad", zegt hij. "Dit had ik totaal niet verwacht."

Agendacommissie

Alexander van der Graaff (D66 Aalten) wees Klein Tank er tijdens de vergadering op dat er een agendacommissie is voor dergelijke verzoeken, hetgeen bevestigd werd door voorzitter Mark Boumans van de Achterhoekraad. "Daar had hij op zich gelijk in, maar het ging ons óók om de betrokkenheid van de Achterhoek Board", zegt Klein Tank. "Het gaat ons niet om de formele discussie, want er komt een vervolg in elke individuele gemeenteraad. Maar dan is het juist goed van elkaars standpunten op de hoogte te zijn."
Klein Tank wijst ook op de vergadering van afgelopen maandagavond: "We hebben geen besluit genomen. Er zijn wel politieke thema's aan bod gekomen waarover is gedebatteerd. Dat kan bij de RES ook prima."
De PvdA'er heeft de duurzame aanpak van wind- en zonne-energie dus tòch op de agenda van de Achterhoekraad gekregen en ontving steunbetuigingen. "Jazeker, ik kreeg na afloop van de vergadering van allerlei fracties steun voor ons standpunt. Dat is dan weer mooi."