nieuws

Veelbesproken tunnel in Culemborg gaat dicht

Dit soort taferelen zijn binnenkort dus niet meer te zien bij de Vianense poort.
Dit soort taferelen zijn binnenkort dus niet meer te zien bij de Vianense poort. © SRC
CULEMBORG - De Vianense Poort in Culemborg gaat dicht. De tunnel onder het spoor is jarenlang onderwerp van gesprek geweest. Vanaf maandag 11 oktober mag er geen gemotoriseerd verkeer meer door de poort.
De afsluiting voor gemotoriseerd verkeer maakt onderdeel uit van het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan. Volgens de wethouder moet de maatregel meer veiligheid bieden voor de fietsers en voetgangers, die nog wel gebruik mogen maken van de tunnel. Met borden langs de weg wordt het overige verkeer uitgelegd dat zij niet door de tunnel kunnen.
Het wordt dus omrijden voor buurtbewoners. Wethouder Joost Reus maakt zich daar geen zorgen over. "De nieuwe situatie is voor alle verkeersdeelnemers en zeker ook voor direct omwonenden even wennen. Daartegenover staat een mooie verbetering van de veiligheid van de fietsende of wandelende Culemborger. Jong en oud."

Camera's

Met een camerasysteem gaat de gemeente controleren of bestuurders zich aan de sluiting houden. Gaat een auto toch door de tunnel, dan kan de eigenaar daarvan een boete op de mat verwachten. Alleen voor hulpdiensten en bijvoorbeeld huisartsen en verloskundigen wordt een uitzondering gemaakt. Zij krijgen een speciale ontheffing.
De eerste maand zal het echter nog niet zo'n vaart lopen. Mensen die dan zonder ontheffing door de tunnel gaan, krijgen nog een waarschuwing.