Instellingen

Waar zijn de nabestaanden van de soldaat die een liefdesbrief schreef?

Andries zoekt de nabestaanden van een soldaat die een liefdesbrief schreef.
Andries zoekt de nabestaanden van een soldaat die een liefdesbrief schreef. © Omroep Gelderland
Voor het programma Gelderland Helpt is presentator Xandra Rakier, namens Andries van Beek, op zoek naar meer informatie over soldaat Wim van den Akker. "Het gaat om een vraag waar we de denkkracht van heel Gelderland bij nodig hebben."
Begin dit jaar startte balletverzamelaar Andries van Beek uit Beneden-Leeuwen een zoektocht naar de nabestaanden van stoottroeper Wim van den Akker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog liefdesbrieven uitwisselde met een ballerina. Van Beek verzamelt al zo'n twintig jaar alles over ballet. Een uit de hand gelopen hobby, noemt hij het zelf.
Zo kreeg hij ook het archief van Margot Wilgenburg, bekend van het Nederlands Ballet, in handen. "Tussen allerlei papieren en foto's vond ik iets bijzonders... namelijk een liefdesbrief van een Stoottroeper uit 1944".
De brief was geschreven door soldaat Wim van den Akker met RAF-nummer 2796014. Hij was de jeugdliefde van een Margot uit die tijd.

Vurige romance

Er volgde een vurige romance tussen de soldaat en Margot. "Het was zeker niet zomaar een flirt. Ik schat in dat de relatie misschien wel drie jaar heeft geduurd. Ik heb een brief uit 1943, maar ook uit 1945", laat Andries weten. Hij heeft een missie, en dat is dat de correspondentie tussen de balletdanseres en de soldaat een juiste bestemming krijgt: bij de nabestaanden van Wim van den Akker.
Maar het is een lastige zoektocht om de familie van de stoottroeper te traceren. "Het is heel erg moeilijk. Hij is onvindbaar. Uit de brieven maak ik op dat hij hier uit de buurt moet komen. Misschien het Land van Maas en Waal, of de omgeving Utrecht. Hij heeft gediend als stoottroeper bij het offensief over de Maas, dus dat is hier vlakbij. Daarna heeft hij gediend als Engelandvaarder bij de RAF, dus als piloot. Hij was met recht een Soldaat van Oranje."

Bijzondere zoektocht

Andries heeft ook nog een poging gedaan om via de nabestaanden van de balletdanseres Margot achter meer informatie te komen, maar helaas. Tot nu toe is Wim spoorloos. Afgelopen maandag deed Xandra Rakier een oproep op radio met de vraag of er mensen zijn die Andries kunnen helpen bij zijn bijzondere zoektocht.
Beluister de bijzondere oproep:
"Deze week bestaat Gelderland Helpt tien jaar op radio. Wat zou het mooi zijn als wij de brieven alsnog, juist deze week, aan de nabestaanden kunnen overhandigen", zegt Xandra.
De eerste praktische tips van luisteraars zijn inmiddels binnen. Xandra: "Zo zijn we inmiddels in contact gekomen met de Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers. Zij hebben een lijst van gevallen stoters nagekeken, maar daar komt zijn naam niet in voor. Maar dat zegt niets. Het kan zelfs betekenen dat Wim nog leeft."
De naam Van den Akker is alleen een veelvoorkomende in de regio. "We wisten dat het een taaie vraag zou zijn, maar we hopen dat iedereen die deze naam draagt, na wil gaan of het familie zou kunnen zijn."
Vandaag gaat de zoektocht verder. Benieuwd naar het vervolg? Luister rond 13.30 uur naar Lunchpauze met Irene ten Voorde op Radio Gelderland. Heeft u informatie of tips? Laat het de redactie weten via www.gelderlandhelpt.nl.
Oproep Andries in de tv-uitzending van Gelderland Helpt:
Nabestaande soldaat van liefdesbrief gezocht
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!