Instellingen

Bekijk de mooiste Achterhoekse kastelen vanuit de lucht

Kasteel Ampsen.
Kasteel Ampsen. © Omroep Gelderland
LOCHEM - De Achterhoek staat vol prachtige kastelen. Vanaf aanstaande maandag belichten de Ridders van Gelre de bijzondere geschiedenis van deze monumentale gebouwen in een nieuwe tv-serie op Omroep Gelderland. Ze reizen te voet langs de mooiste kastelen en landhuizen in de provincie en starten hun reis in de Achterhoek.
Kijk naar een dronevideo van de mooiste Achterhoekse kastelen:
Bekijk de mooiste Achterhoekse kastelen vanuit de lucht
De meeste kastelen zijn ontstaan in de middeleeuwen. De Achterhoek was in die periode een lappendeken van heerlijkheden met een burcht als middelpunt. Vaak stonden de kastelen in het midden van een moerassig en ondoordringbaar gebied. Formeel bestuurden de kasteelheren een deel van de Achterhoek namens de graaf of de hertog van Gelre. In de praktijk gingen deze ridders vaak hun eigen weg.

Ampsen, Nettelhorst, Ruurlo

Sommige middeleeuwse kastelen verdwenen in de loop van de geschiedenis. Van het enorme kasteel in Borculo zijn alleen enkele kelders bewaard gebleven. De Nettelhorst bij Lochem werd in de negentiende eeuw gesloopt. Een deel van een hoektoren staat nu als ruïne in het Achterhoekse coulissenlandschap.
De nieuwe tv-serie Ridders van Gelre is vanaf maandag 11 oktober te zien bij Omroep Gelderland.
Andere burchten werden omgebouwd tot statige landhuizen, zoals kasteel Ampsen. Kasteel Ruurlo behield een stoer uiterlijk met een toren in een slotgracht. De adellijke familie Van Heeckeren bewoonde het kasteel tot diep in de twintigste eeuw. Daarna deed het gebouw dienst als gemeentehuis en nu als museum.
Kasteel Ruurlo.
Kasteel Ruurlo. © René Arendsen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!