Gelderse Vallei / Achterhoek

Dit unieke dagblad bestaat 150 jaar

Redacteur en columnist Erik Roest.
Redacteur en columnist Erik Roest. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Het is deze woensdag exact 150 jaar geleden dat de eerste Barneveldse Krant van de drukpers afkwam. In 1871 bestond de krant nog uit vier A3'tjes, maar inmiddels is de lokale krant een volwaardig blad. Dagelijks verschijnt de krant bij de inwoners van de gemeente Barneveld en iets daarbuiten op de deurmat. En dat is op deze schaal uniek in Nederland.
Zo trots als een pauw staat redacteur en columnist Erik Roest klaar om te vertellen over 'zijn' Barneveldse Krant. Hij noemt het een 'voorrecht' het dagblad te maken. "Het werken aan zo'n mooi product is elke dag weer een feestje. We proberen het nieuws en de bijzondere verhalen van de gewone mensen te brengen. Ik vind de lokale journalistiek één van de gaafste dingen die er is."
In die lokale journalistiek blinkt de Barneveldse Krant uit. Het blad opent elke dag met het belangrijkste nieuws uit de gemeente. Landelijk- en internationaal nieuws komt pas achter in de krant aan bod. Het is volgens Roest de absolute kracht van het dagblad. "Mensen zijn in beginsel het meest geïnteresseerd in hun eigen omgeving. Dat is in Barneveld niet anders. Daarom vinden we het ook belangrijk om het lokale nieuws de meest prominente plek te geven. Anders kunnen onze lezers ook wel een landelijke krant kiezen."

Laatste onafhankelijke lokale krant

Algemeen directeur Jeroen Cnossen van de Koninklijke BDU, de firma waar de Barneveldse Krant onder valt, onderschrijft de woorden van Roest. Hij benadrukt hoe uniek de krant is. "De krant is de laatste onafhankelijke lokale krant van Nederland. Wij vallen niet, zoals de meeste andere kranten, onder een groot buitenlands mediabedrijf."
Kijk wat Erik Roest en Jeroen Cnossen over de krant vertellen:
Feest in Barneveld: uniek lokaal dagblad bestaat 150 jaar
"Daarnaast heeft geen enkel andere gemeente een eigen dagblad", gaat Cnossen verder. "We zijn de kleinste krant van Nederland, maar daardoor hebben we wel een unieke band met onze lezers. Zij kennen ons, komen naar ons toe met nieuws en geven ook wel eens feedback", lacht hij.

Stichting

Ondanks de band met de lezers, ging het niet altijd even goed met de krant, zoals afgelopen coronajaar. Door de teruglopende advertentiemarkt viel het dagblad bijna om. Betrokken lezer én bekende Barnevelder Ben Bläss besloot daar eigenhandig een stokje voor te steken, door de oprichting van de stichting Red de Barneveldse Krant.
Omdat het inmiddels stukken beter gaat, heet de stichting nu Hart voor de Barneveldse Krant. "De oprichting van de stichting heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe abonnees zijn bijgekomen en dat er extra donaties zijn gedaan om de krant te redden", aldus Bläss. Met succes, want de krant is er nog steeds.
Het eerste abonnement op de krant koste 0,50 gulden per drie maanden.
De eerste editie van de Barneveldse Krant.
De eerste editie van de Barneveldse Krant. © BDU
Bläss had naar eigen zeggen het dagblad niet kunnen missen. "De Barneveldse Krant gaat mij aan het hart. Ik vind het een fantastische krant, met vooral mooie lokale achtergrondverhalen, waarin ik vaak het bijzondere verhaal van een bijzondere, maar toch gewone Barnevelder lees. Ik vind dat heel inspirerend en krijg er kippenvel van, om het maar in Barneveldse termen te zeggen", grapt hij.

Papier of online

Het zijn deze lezers waarvoor Erik Roest de krant graag wil maken. "We proberen te inspireren, informeren, vermaken, in beweging te brengen en te verbinden. Ik heb het idee dat we dat goed doen."
Toch erkent hij dat de toekomst voor de papieren krant, vanwege de inkrimpende markt, lastig kan zijn. "Daarom proberen we ook steeds meer te focussen op online, zoals onze site en de social media."
Bang dat De Barneveldse Krant in de toekomst helemaal zal verdwijnen, is hij niet. "Lokaal nieuws slaat aan, dus daar zal altijd behoefte aan blijven. En of dat nou op papier of online is, dat maakt niet uit."
[infobox:]