Instellingen

Neuroloog Myrthe Boss pleit voor fietshelm na fataal ongeluk moeder

© Huibert van de Bos
EDE - Of haar moeder nog had geleefd wanneer ze een fietshelm had gedragen, weet Myrthe Boss niet. "Maar haar kansen waren in elk geval beter geweest", zegt de neuroloog van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In december 2019 kwam haar moeder (63) bij een aanrijding op een rotonde ten val. Ze reed op een elektrische fiets en viel met haar hoofd op de stoeprand. Ze overleed uiteindelijk aan de gevolgen van ernstig hersenletsel.
Het is de verdrietige aanleiding voor Boss om zich met hart en ziel in te zetten voor het dragen van een helm op de fiets. Zelf draagt de neuroloog inmiddels altijd een helm op de fiets. En haar kinderen, die op de basisschool zitten, ook.
"Een ongeluk zit in een klein hoekje", benadrukt ze. "En ook lichter hersenletsel als gevolg van een val met de fiets kan op langere termijn grote gevolgen hebben. Dat zie ik hier in het ziekenhuis bijvoorbeeld, wanneer mensen binnenkomen met een hersenschudding of een hersenkneuzing nadat ze zijn gevallen met de fiets."
"Een helm beschermt je hersenen. En je hebt maar één stel hersenen. Draag daarom altijd een helm op de fiets", is haar boodschap.
Ik hoop dat mensen door mijn verhaal beseffen dat een helm helpt om hersenletsel te voorkomen
Met haar moeder heeft ze het nooit gehad over het dragen van een helm op de fiets. Nu wil ze de heftige gebeurtenis van toen veranderen in iets positiefs, door aandacht te vragen voor de helm. Twee groepen wil ze hierbij nadrukkelijk bereiken: e-bikers en kinderen. "Risicogroepen", noemt die twee.
Myrthe Boss vertelt wat haar moeder overkwam en waarom een helm zo belangrijk is:
Neuroloog Myrthe Boss pleit voor fietshelm na fataal ongeluk moeder
Boss pleit niet direct voor een helmplicht. "Ik hoop dat mensen onder meer door mijn verhaal, maar ook door de verhalen van anderen, beseffen dat een helm helpt om hersenletsel te voorkomen. Natuurlijk is het even wennen, maar ik hoop door het goede voorbeeld te geven dat steeds meer mensen zullen volgen."
Mark Rutte met een fietshelm, wat een statement zou dat zijn
Dat goede voorbeeld zouden wat haar betreft zeker ook politici moeten geven. Ze noemt demissionair minister-president Mark Rutte. "We zien hem altijd op de fiets, maar nooit met een helm. Wat een statement zou dat zijn: Rutte met een helm op de fiets", zegt ze.
Politici heeft Boss nog niet direct benaderd met haar pleidooi, maar andere artsen zeker wel. Zo is ze samen met een aantal collega's maandag het initiatief Artsen voor Veilig Fietsen gestart. "Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent", stellen Boss en haar collega's.
Ze wijzen onder meer op toegenomen risico's door de opmars van de e-bike. Vorig jaar verongelukten 229 fietsers in Nederland, het hoogste aantal in 25 jaar tijd. Boss en haar collega's wijzen erop dat hersenletsel de meest voorkomende doodsoorzaak is bij fatale fietsongevallen. En mensen die hersenletsel oplopen en dat wel overleven, herstellen vaak maar beperkt.
"Het is ons doel dat het aantal fietsende verkeersslachtoffers aanzienlijk daalt in de komende jaren", zegt Boss. Lukt dit niet, dan moet volgens haar een helmplicht serieus overwogen worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!