nieuws

Monument voor neergestorte piloten op Ermelose Heide

Gerrit van Veen en Paul Patist onthullen het monumentje.
Gerrit van Veen en Paul Patist onthullen het monumentje. © Gert Hofsink
ERMELO - Op de Ermelose Heide is maandag een monument onthuld ter herinnering aan twee jonge vliegeniers die daar met hun vliegtuig zijn neergestort. Het gaat niet om een toestel uit de Tweede Wereldoorlog, maar om een vliegtuig dat in 1965 neerstortte. Het herinneringsmonument is exact op de plek van de crash geplaatst.
Het is een particulier initiatief van voormalig Ermeloër Gerrit van de Veen uit Nijkerk en voormalig Harderwijker Paul Patist. Als pubers hebben ze meerdere keren de plek van de crash bezocht en dat maakte diepe indruk op ze.
Vorig jaar was de crash 55 jaar geleden, een mooi moment om een monument te plaatsen vonden de mannen. Maar corona gooide roet in het eten. Daarom was er dit jaar een herkansing.
Bij de plechtigheid waren enkele familieleden van de omgekomen vliegers aanwezig, net als afgevaardigden van de Koninklijke Luchtmacht, Legerplaats Ermelo en de gemeente Ermelo. Speciaal voor deze gelegenheid vlogen twee vliegtuigen van vliegveld Teuge over voor een zogenoemde 'flyby' en ‘missing man procedure’.
De initiatiefnemers hebben de crash op 27 september 1965 niet zelf zien gebeuren, maar waren wel snel ter plaatse. Ze kenden elkaar destijds nog niet, maar later hebben ze elkaar via internetfora leren kennen toen ze informatie zochten en deelden over de crash. Het ongeluk gebeurde met een zogenoemde Piper Supercub R-123 van de Koninklijke Luchtmacht.

24 jaar oud

De Piper Supercub R-123, met aan boord vlieger Vaandrig P. W. Scholte en als waarnemer de Tweede Luitenant W.P.T. van der Molen, beiden 24 jaar oud, is die bewuste dag ’s morgen om 10.00 uur opgestegen van vliegbasis Ypenburg. Hun opdracht bestond uit een tweetal oefeningen, die zowel voor, als na een rustpauze op de legerplaats te Oldebroek moesten worden uitgevoerd.
Na de rustpauze steeg de R-123 om 12.05 uur weer uit Oldebroek op en kwam omstreeks het middaguur aan boven de airstrip van legerplaats Ermelo. Hier moesten enige noodlandingen worden gemaakt (als oefening). Hierbij kwam het vliegtuig in problemen en stortte neer. Enige minuten later ontstond er brand die het vliegtuig geheel in de as legde waarbij zowel de vlieger als de legerluchtwaarnemer om het leven kwamen’.