Instellingen

Ramon werkt in de zorg en is niet gevaccineerd: 'Ik voel steeds meer dwang'

Zorgmedewerker Ramon Beerens.
Zorgmedewerker Ramon Beerens. © Omroep Gelderland

WAMEL - Als niet-gevaccineerde voelt Ramon Beerens uit Wamel druk. Hij is parttime zorgmedewerker in de ouderenzorg en ondervindt problemen op zijn werk, "Ik voel wel dat er steeds meer dwang en drang ontstaat. Het ontneemt mij de rust en het plezier."

Ramon is niet de enige die hierover narigheid ervaart, zo blijkt uit een onderzoek van de provincie Gelderland. Bijna een op de tien Gelderlanders voelt zich weleens gediscrimineerd vanwege corona.

Hij werkte eerder al in de zorg en keerde tijdens de coronacrisis terug naar zijn oude vak. "Ik ben er met vol vertrouwen ingegaan. Ik ben er vanuit mijn hart ingestapt met alle liefde die in mij is", vertelt Ramon. Doordat hij niet gevaccineerd is, wordt hij anders behandeld dan collega's die wel een prik hebben gehad.

Ongemakkelijk

"Als niet-gevaccineerde mocht ik eerst geen koffie drinken waar cliënten rondliepen. Mensen die gevaccineerd waren wel. De regel was dat ik naar een andere ruimte moest of een mondkapje moest dragen. Dat was een gevoel wat ik niet kende", aldus Ramon.

Inmiddels moet iedereen op de werkvloer weer een mondkap dragen bij contact met cliënten. Al blijft het voor hem als ongevaccineerde lastig. Vooral in de omgang met familieleden van cliënten voelt Ramon zich niet op zijn gemak.

'Ik ben geen gevaar voor anderen'

"Als we bij elkaar zitten, durf ik niet zo goed te zeggen dat ik niet ben gevaccineerd. Omdat er dan familieleden zijn die zeggen dat ik hun vader en moeder niet meer zou mogen verzorgen. Dat raakt mij wel heel erg. Vooral omdat ik het met liefde doe. Ik vind zelf niet dat ik een gevaar ben voor hen."

Wel kan Ramon begrip opbrengen voor zijn werkgever: "Ik snap de zorginstelling, maar het doet wel iets met mijn persoonlijke gevoel. Dan voel ik me toch wel ongemakkelijk en anders."

Vooralsnog is Ramon niet van plan een vaccin te halen. 'Ik wil nog even wachten met vaccineren. Ik wil voor mijzelf de kat uit de boom kijken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!