Nieuws

Long covid-patiënt Jolanda krijgt haar therapie niet vergoed: 'Dat kan toch niet?'

ZUTPHEN - Sommige long covid-patiënten vallen buiten de boot voor een vergoeding voor aanvullende behandelingen, die ze nodig hebben voor herstel. Mensen die begin 2020 ziek werden door corona en daar langdurig klachten aan overhielden, moeten behandelingen als fysiotherapie en ergotherapie vaak zelf betalen.
Jolanda Visscher uit Zutphen is één van de mensen die in de eerste golf ziek werden. In februari werd ze opgenomen, en was de diagnose 'influenza' gelijk aan de Mexicaanse griep. Na twee zware weken in het ziekenhuis mocht ze naar huis. Pas veel later in juli werd door een bloedonderzoek duidelijk dat zij corona heeft gehad. Nu - zo'n anderhalf jaar later - kampt Jolanda nog steeds met klachten als vermoeidheid en druk op de borst.

Te lang geleden ziek

Ze kan geen gebruikmaken van speciale regelingen die herstelbehandelingen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut vergoeden. Die behandelingen worden sinds juli 2020 vergoed wanneer patiënten binnen vier maanden na het 'hoogtepunt' van hun infectie beginnen met de herstelzorg. Sinds september is dat binnen zes maanden.
En daar zit het probleem: Jolanda werd vóór de regeling in werking trad ziek, en behandelingen voor de ingangsdatum worden niet vergoed. Bovendien wist Jolanda niet binnen de vier maanden dat ze corona had. Daardoor kan ze geen aanspraak maken op de vergoedingen.
Jolanda vertelt dat ze volledig in de knel zit:
Long covid-patiënt Jolanda krijgt haar therapie niet vergoed
De gevolgen voor Jolanda zijn groot. Ze verloor haar baan als taxichauffeur en kampt al meer dan anderhalf jaar met klachten. Dat, en het feit dat ze nu van een bijstandsuitkering moet leven, maakt het financieel heel moeilijk voor haar. Eén van de voor haar werkende herstelbehandelingen kost 37,50 euro per uur. Dat kan ze niet betalen. "Ik moet kiezen tussen boodschappen doen of een behandeling ondergaan. Dat kan toch niet?"

'Een echt pijnpunt'

Volgens Annemieke de Groot van C-SUPPORT, een stichting die mensen met langdurige coronaklachten ondersteunt, spreek je van long covid bij klachten die langer dan drie maanden duren. Long staat daarbij voor 'lang' en slaat niet op een probleem met de longen. Dat een groep long covid-patiënten buiten de boot valt voor de vergoeding, noemt ze 'een echt pijnpunt'.
"Bij dergelijke regelingen is er altijd een grens. We hebben die geprobeerd op te rekken door verhalen van onze leden te laten zien", vertelt De Groot. Daardoor is de starttermijn voor de behandeling om in aanmerking te komen voor de vergoeding van vier naar zes maanden gegaan. "Maar er is nog steeds een groep die niks vergoed krijgt. Dat is echt zuur."

Veel haken en ogen aan het systeem

"We zien hierdoor een groep mensen die echt vastloopt. Er zitten heel veel haken en ogen aan het systeem, het is niet ingericht op een ziekte als long covid", zegt de directeur van de stichting. "We hebben al veel kunnen betekenen, maar we kunnen helaas niet alles veranderen."
Ze benadrukt dat mensen met klachten zich bij C-SUPPORT moeten blijven melden. "Want met meer verhalen kunnen we ook meer."
In het tv-programma In het vizier van De Jager kun je het hele verhaal van Jolanda zien. De uitzending op TV Gelderland begint om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald.