Instellingen

Dode bever gevonden: 'We denken dat het een eenling is'

De kans dat er meer bevers in Nijkerk zijn is klein.
De kans dat er meer bevers in Nijkerk zijn is klein. © Tim Umphreys - Unsplash
NIJKERK - De bever die maandagochtend in Nijkerk is doodgereden is volgens de Zoogdiervereniging waarschijnlijk een eenling die door de regio trok. Bij Waterschap Vallei en Veluwe is niets bekend over de aanwezigheid van bevers in die regio.
De dode bever wekte deze ochtend veel verbazing bij de lokale dierenambulance. Ze hebben nooit eerder bevers gezien in Nijkerk. Een woordvoerder van Waterschap Vallei en Veluwe geeft aan eveneens verrast te zijn door de vondst. "Bij ons is niets bekend over een bever in die regio", legt hij uit. "Zeker niet zo dicht bij de bebouwde kom. We hebben nu contact met de Zoogdiervereniging over het onderzoek naar bevers in Nijkerk."

'Populatie bevers groeit'

"Ook wij hebben geen gegevens over bevers in die regio", zegt Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging. "Maar de populatie van bevers in Nederland groeit. Dus dan duiken ze ook op steeds meer plekken op. Zolang er maar water in de buurt is. En dan kan het gebeuren dat ze worden overreden, daar ontkom je zeker in het drukke Nederland niet aan."
De vondst van één bever wijst volgens Dijkstra niet meteen op meer Nijkerkse bevers. "Een bever kan in zijn eentje gerust 80 tot 100 kilometer afleggen", vervolgt Dijkstra. "Zeker in een land als Nederland, wat een groot netwerk van sloten, beken en rivieren is. Bevers verplaatsen zich eigenlijk altijd via water. Ze trekken alleen via land op als het niet anders kan."

Lange trektochten

Dijkstra vertelt meer over de leefwijze van de bever. "Bevers leven vaak in families. Het gaat dan om een paartje met hun jongen van de afgelopen drie of vier jaar. Ze blijven in de buurt van een burcht. Maar bevers kunnen dus ook lange trektochten maken. Het gaat dan om een bever alleen of een bever met een partner zonder jongen. Dat doen ze vooral in het voorjaar, maar sommige bevers trekken in het najaar ook nog."
De kans dat de bever zich in Nijkerk vestigt is klein
"Waarschijnlijk was deze bever ook bezig aan zo'n trektocht op zoek naar een eigen plek. Het is heel goed mogelijk dat hij via de Arkervaart in Nijkerk terecht is gekomen. Al is het ook niet uit te sluiten dat hij uit het Kromme Rijngebied komt. Ik acht de kans dat de bever zich in Nijkerk vestigt klein, het is waarschijnlijker dat het om een trekkende eenling gaat. Al kan het ook een paartje geweest zijn. In dat geval zou er nog een andere bever in de buurt kunnen zijn", aldus Dijkstra.

Knaagsporen

Mogelijk scharrelt er dus nu een vrijgezelle bever rond in de regio Nijkerk. Waterschap Vallei en Veluwe gaat het in ieder geval onderzoeken. "We gaan zoeken naar eventuele sporen in de buurt van Nijkerk", bevestigt de woordvoerder.
"Dan kijken we bijvoorbeeld naar knaagsporen of het begin van een burcht. Mochten we ontdekken dat er toch meer bevers in de regio zijn, onderzoeken we wat dat betekent met betrekking tot eventuele overlast. Dan moet je denken aan schade aan gewassen en waterwegen. Maar eerst gaan we kijken of er meer bevers in de regio zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!