Instellingen

Dode bever stelt dierenambulance voor een raadsel

Niemand weet waar deze bever vandaan komt.
Niemand weet waar deze bever vandaan komt. © Dierenambulance Nijkerk
NIJKERK - In Nijkerk zit de dierenambulance met een luguber raadsel deze Dierendag. Aan de rand van de stad troffen ze een doodgereden bever aan. Een dier dat daar helemaal niet voorkomt.
Het was een opmerkelijke ochtend voor dierenambulancechauffeur Alfred de Wild toen hij naar een melding over een aangereden dier reed.
"Maar nog voor ik ter plaatste was stroomden er vrachten meldingen binnen", vertelt hij tegen Omroep Gelderland. "Allemaal over dezelfde aanrijding. Eén man zei zelfs dat het wel een bever lijkt. Op dat moment geloof je dat niet. Maar toen ik aankwam was het toch echt een bever."

'Indrukwekkend groot'

De grote hoeveelheid meldingen verbaast de chauffeur niet. "Het is een behoorlijk fors dier", vervolgt De Wild. "Van kop tot staart is hij zeker een meter. Indrukwekkend groot."
Bevers leven hier niet
Maar hoe komt die bever daar? De Wild sluit uit dat hij daar is neergelegd: "Er lag een plas bloed en dat wijst toch op een aanrijding. Het is nu de vraag waar hij vandaan komt. Bevers leven hier niet. Er zitten er wel een paar in het Veluwemeer en ze schijnen in de polder te leven. Maar we hebben ze hier niet eerder meegemaakt."
Ook de plek waar de bever gevonden is roept vragen op.
"Het is vlak bij de Intratuin in Nijkerk. Op dertig meter afstand beginnen de eerste achtertuinen al. Ik vermoed dat hij uit de beek kwam en richting de woonwijk wilde gaan."

Dierendag

Een dode bever op Dierendag. Wat doe je daar als dierenambulance mee?
"De bever is een beschermde diersoort. Dus we weten nog niet wat we met het dier gaan doen. Op dit moment zijn we nog in overleg met de gemeente Nijkerk. Dat wachten we af. Voor het beestje is het in ieder geval jammer dat hem dit uitgerekend op dierendag overkomt", besluit De Wild.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!