Nieuws

Milieuactivist Johan Vollenbroek eist actie tegen asfaltcentrales

Protest tegen asfaltcentrale APN.
Protest tegen asfaltcentrale APN. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Milieuactivist Johan Vollenbroek eist dat de overheid zich houdt aan de eigen wetgeving en optreedt tegen asfaltcentrales zoals APN in Nijmegen.
In een brief aan de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen doet hij een verzoek tot handhaving van de wet om ervoor te zorgen dat mensen in de omgeving van asfaltcentrales zo weinig mogelijk worden blootgesteld aan giftige stoffen die voorkomen op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen. “Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat het naar nul gaat. Zo staat het in de wet”, licht Vollenbroek van Mobilisation for the Environment toe.

Niet alleen APN

Het gaat hem daarbij niet alleen om asfaltfabriek APN in Nijmegen, maar ook alle andere asfaltcentrales in Gelderland, waaronder Asfaltproductie Doetinchem, Asfalt Centrale Rivierenland in Tiel, Asfalt Productie Tiel, Asfaltcentrale Nijkerk, Asfalt Centrale Over Betuwe in Huissen, Asfalt Centrale Bovenveld in Hattem en Koudasfalt Van den Broek Heteren.
"We verwachten eigenlijk dat het daar ook bingo is", zegt de milieuactivist. Hij trekt de vergelijking met de forse overschrijding van de norm door de Nijmeegse asfaltfabriek. "Als de gemeente en de provincie dit toch zien, gaat er dan geen lichtje branden om het ook eens bij die andere asfaltcentrales te bekijken?"
Vollenbroek noemt het een niveau van laksheid, onkunde en onwil. "Het is toch niet te geloven? Dit is toch geen serieus bevoegd gezag op deze manier? Dit is toch prutswerk? Waar worden die gasten voor betaald? Die krijgen toch ook salaris?"

'Waarom zitten ze zo te slapen?'

Vollenbroek onderbouwt in de brief aan de hand van gegevens uit meetrapporten dat het al veel langer mis is bij asfaltcentrales, waaronder APN. Volgens Mobilisation for the Environment moeten omgevingsdiensten veel scherper controleren en handhaven op de giftige stoffen, zoals die op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen voorkomen. "Waarom zitten ze zo te slapen?", vraagt Vollenbroek zich hardop af.
Hij verwijst naar het recente, harde oordeel van de adviescommissie onder leiding van Jozias van Aartsen in het rapport 'Om de leefomgeving'. De conclusie is dat het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) ver onder de maat functioneert. Het ontbreekt de omgevingsdiensten aan kennis en doorzettingsmacht. "Eén groot drama", vat Vollenbroek de situatie samen.

'En anders maar sluiten die tent'

Op basis van de meetrapporten stelt Mobilisation for the Environment dat geconcludeerd kan worden dat omwonenden al meer dan zestien jaar blootgesteld worden aan kankerverwekkende PAK’s en benzeen uit de schoorsteen van APN. De concentraties van die zeer giftige stoffen zijn ook nog eens extra hoog, omdat de schoorsteen van de fabriek te laag is. Daardoor treedt weinig verdunning op.
Dat moet onmiddellijk anders, staat in de brief aan Nijmegen, de provincie en de omgevingsdienst. "En anders maar sluiten, die tent", stelt de milieuactivist. Als APN niet verplaatst kan worden, moet de nu 30 meter hoge schoorsteen minstens twee keer zo hoog worden, vindt Vollenbroek. Ook zegt hij dat het bedrijf met onmiddellijke ingang verplicht moet worden tot wekelijkse metingen door een onafhankelijke instantie en dat er serieus moet worden gekeken naar het intrekken van de vergunning.

Naar de rechter

"Het moet nu eens afgelopen zijn", zegt Vollenbroek. Hij typeert het als onwil. Het had wat hem betreft ook niet bij één meting moeten blijven, maar direct na die constatering van een overschrijding van zeventien keer de norm had er nog een paar keer gemeten moeten worden om juridisch sterk te staan. "Waarom zit die wethouder op zijn krent? Het is nota bene een GroenLinks-wethouder", aldus Vollenbroek.
Hij deelt de stelling die in de gemeenteraad werd uitgesproken dat bouwbedrijf Dura Vermeer, eigenaar van APN, crimineel bezig is.
Het bevoegd gezag moet binnen acht weken een besluit nemen over de eisen in de brief. Er kan volgens de wet om nog acht weken uitstel worden gevraagd. Als de eisen in de brief niet worden ingewilligd is de kous daar niet mee af. "Dan stappen we naar de rechter natuurlijk, zo ken je ons toch wel", zegt de man die eigenhandig een bom onder het Nederlandse stikstofbeleid legde lachend.
Wethouder Jan Wijnia kon nog niet ingaan op vragen van Omroep Gelderland, maar heeft toegezegd later vandaag met een reactie te komen. Ook een reactie van de Provincie Gelderland laat nog op zich wachten.

Zie ook: