Instellingen

Discriminatie door corona, bijna een op de tien mensen heeft er last van

Een vrouw wordt gevaccineerd tegen corona.
Een vrouw wordt gevaccineerd tegen corona. © Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Bijna een op de tien Gelderlanders voelt zich weleens gediscrimineerd vanwege corona. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar de tevredenheid van de Gelderlander op werk en op school.

Over het algemeen zijn de meeste Gelderlanders tevreden met hun werk, reistijd, opleidingskansen en de balans tussen werk en privé, maar uitsluiting vanwege iemands kijk op corona signaleert de provincie als 'een belangrijk nieuw fenomeen'.

"Wij hebben inmiddels heel wat verschillende meldingen gehad", reageert Ralph Sluijs. Als klachtenconsulent bij Vizier Oost in Nijmegen houdt hij zich dagelijks bezig met discriminatie en diversiteit in Gelderland-Midden en -Zuid. Het soort meldingen verschuift door de tijd, hoort Omroep Gelderland van de verschillende consulenten van Vizier Oost.

Sluijs: "In het begin van de coronaperiode betrof het vooral mensen van Aziatische afkomst, omdat corona toen het Chinavirus werd genoemd. Daarna gingen de klachten vooral over mondkapjes. Bijvoorbeeld van mensen met een chronische aandoening die geen mondkapjes konden dragen."

Wappies

Vaccinatie en de CoronaCheck-app zijn nu de meest gehoorde bron van discriminatie, vertelt de consulent. "Ik herinner me een uitgebreid gesprek met een man die twijfelde over vaccinatie. Al zijn collega's waren gevaccineerd en wilden ook dat iedereen zich liet prikken. Hij hoorde op het werk constant opmerkingen over wappies en anti-vaxers. Hij voelde zich niet op zijn gemak zich uit te spreken en was zelfs op zoek naar ander werk."

"De vraag die mensen ons vaak stellen is: mag dit? En dat is voor ons een heel moeilijke", legt collega Roy van Nieuwenhuyzen uit. "Wij bekijken de mogelijkheden in een juridisch kader en die zijn in veel gevallen heel klein. Maar we kunnen wel meedenken."

Gevoel versus wet

Het hoge aantal mensen dat zich gediscrimineerd voelt volgens de monitor van de provincie, ziet Vizier Oost ook terug in de meldingen. Naast meldingen over discriminatie om leeftijd, levensovertuiging of een chronische ziekte, ontving de stichting dit jaar tot nu toe 155 coronagerelateerde klachten. Dat is 27 procent van het totale aantal. Bij nagenoeg geen enkele coronagerelateerde melding maakte Vizier de inschatting dat er sprake was van discriminatie in juridische zin.

"Vizier kan dan weinig doen, in juridische zin dan. Mensen mogen zich gewoon uiten", zegt Ralph Sluijs, die dagelijks moet schipperen tussen gevoel en de wet. "Iedereen heeft zijn eigen definitie in zijn hoofd, maar discriminatie is op basis van verboden onderscheid. Denk aan leeftijd of seksuele voorkeur. En dat is op basis van de wet."

'Bespreek het'

Beide consulenten benadrukken dat ze toch zeker iets kunnen betekenen voor de mensen die zich bij hen melden. "Er is een discriminatiegevoel en dat vinden wij genoeg", aldus Van Nieuwenhuyzen. Sluijs vertelt verder over de man die twijfelde over vaccinatie: "Ik adviseerde toch het bespreekbaar te maken bij zijn leidinggevende. Een vertrouwenspersoon was er niet, dus dan kan alleen ik meedenken en een luisterend oor bieden."

Ook de provincie erkent de spagaat tussen de wet en de werkelijkheid van de Gelderlander. "Met de monitor welbevinden geven we nieuw inzicht in hoe werknemers en werkzoekenden hun situatie ervaren", aldus een woordvoerder. "Wij zijn tegen iedere vorm van discriminatie en zetten in op een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen kan meedoen en recht heeft op zijn of haar mening. We steunen verschillende initiatieven om inclusiviteit te bevorderen. Maar het is aan bedrijven en instellingen zelf om hier beleid op te voeren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!