Instellingen

Verborgen kasteel goed bewaard geheim onder de rook van Doetinchem

Kasteel De Kemnade
Kasteel De Kemnade © Omroep Gelderland
WIJNBERGEN - Het ligt op een steenworp afstand van de stad Doetinchem en de snelweg A18. Verscholen in een bocht van de Oude IJssel bevindt zich een klein kasteel met een opvallende zestienhoekige toren. Kasteel de Kemnade hoort bij de buurtschap Wijnbergen. Zelfs voor de echte kastelenkenners is de Kemnade een grote verrassing op de grens van de Achterhoek en Liemers.
Officieel valt het kasteel onder de gemeente Montferland. Vanaf de rivier is het historische gebouw het beste zichtbaar. Bezoekers zien de Kemnade pas op het allerlaatste moment opdoemen vanuit het dichte struikgewas. Ze komen via een doodlopende weg en een houten brug over het riviertje het Waalse Water. Halverwege de oprijlaan komt het charmante kasteeltje in zicht, maar dan ben je al op privéterrein.
De Kemnade.
De Kemnade. © Omroep Gelderland

Originele kruisgewelven

De opvallende zestienhoekige kasteeltoren van de Kemnade stamt uit de late middeleeuwen. In de kelder en op de eerste verdieping zijn de originele kruisgewelven nog goed zichtbaar. Na de Tweede Wereldoorlog was de kasteeltoren een overwoekerde bouwval. De familie Beelaerts van Blokland kocht het terrein en herstelde de toren in oude staat. Daarnaast bouwden zij een klein statig landhuis in de stijl van de achttiende eeuw.
De middeleeuwse kelder kasteel de Kemnade.
De middeleeuwse kelder kasteel de Kemnade. © Omroep Gelderland

Boottochtje over de Oude IJssel

Tegenwoordig bewoont Willem Beelaerts van Blokland kasteel de Kemnade met zijn echtgenote. Regelmatig leidt hij groepen rond door de tuin. Meestal komen zij met een boottochtje over de Oude IJssel bij het kasteel aan. Bezoekers worden ontvangen in de middeleeuwse kasteelkelders.
Rondleiding door tuin van de Kemnade
Rondleiding door tuin van de Kemnade © Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Zaterdag kregen acht luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre een rondleiding. Henk Goris uit Braamt was met de schutterij al eens op bezoek geweest: “De oude heer Beelaerts van Blokland was beschermheer van de schutterij. Hij nodigde ons één keer uit op de koffie, maar de prachtige tuinen heb ik toen niet gezien.” Ook Gerda Walker geniet met volle teugen: “Ik kom helemaal uit Vianen om dit mee te maken. Daar heb ik geen spijt van. Kasteel de Kemnade is het ritje meer dan waard.”
Het geschiedenisplatform Ridders van Gelre organiseert iedere zaterdagochtend een bijzonder uitstapje op een historische locatie in Gelderland. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Ridders van Gelre.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!