Instellingen

'Een vreselijk drama', omwonenden luiden noodklok na ongeluk met fatale afloop

De beruchte weg waar vrijdag bij een ongeval een 14-jarige fietser overleed.
De beruchte weg waar vrijdag bij een ongeval een 14-jarige fietser overleed. © NewsUnited / 112Achterhoek-nieuws
TERBORG - Het kruispunt bij Terborg waar fietsers op de Oude IJsselweg de Slingerparallel oversteken is onder omwonenden al jaren berucht vanwege de vele ongelukken en aanrijdingen. Vrijdag kwam een 14-jarige fietser om het leven, nadat hij door een auto werd gegrepen. Vier omwonenden doen anoniem hun verhaal tegenover Omroep Gelderland.
"Toen het kruispunt een aantal jaar geleden werd aangepast, zou het veiliger moeten worden", vertelt een vrouw die in de buurt woont. "Maar sinds die aanpassing zijn er alleen maar meer ongelukken gebeurd. In de buurt zat een andere oversteekplaats waar nooit iets aan de hand was. Maar die verdween toen de nieuwe oversteek werd aangelegd."
Ieder ongeval is er één te veel
Fietsers die de kruising willen oversteken moeten dat via de zogenoemde middengeleider doen. "Je staat dan als fietser midden op een weg waar 80 kilometer per uur gereden wordt", vervolgt de vrouw. "Het is totaal niet veilig. We hebben als buurt destijds handtekeningen verzameld om de oude oversteek open te houden. Maar we kregen nul op het rekest. De ongelukken komen nooit in het nieuws. Je krijgt bijna het idee dat het niet kenbaar mag worden. Dit is het vreselijkste drama wat er is gebeurd. Ieder ongeval is er één te veel."

'Ochtendspits is levensgevaarlijk'

Een man die in de buurt woont vindt het kruispunt ook gevaarlijker sinds de aanpassing. "Het is erg onoverzichtelijk geworden", legt hij uit. "Er komen veel te veel verkeersstromingen bij elkaar.
Het komt van alle kanten: de Oude IJsselweg, Doetinchem, Etten, Ulft en de Slotheuvelweg. En fietsers moeten hier maar tussendoor zien te glippen. Vooral in de ochtendspits is het levensgevaarlijk. Er moet gewoon een rotonde komen. En als dat vanwege het ambulanceverkeer niet kan, moeten er op z'n minst stoplichten staan."

'Te vaak en te veel ongelukken'

Een andere vrouw woont ook in de buurt. "Hier gebeuren te vaak en te veel ongelukken", zegt zij. "Ik hoor bijna dagelijks sirenes. Soms is het maar blikschade, maar er is vaker een ernstig ongeluk gebeurd. Mijn dochter is ook al eens geschept door een auto. Dat liep gelukkig goed af, ze kwam met de schrik vrij."
Het wordt steeds drukker op de weg en de auto's rijden alleen maar harder
"We hebben het al zo vaak gemeld aan de politie, maar er wordt niks gedaan", verzucht ze. "Terwijl overal in de omgeving rotondes worden aangelegd voor de verkeersveiligheid. Ik ben bang dat het gevaar van de situatie niet erkend wordt. Het is mij niet duidelijk waarom er niets mee gedaan wordt, terwijl we heel vaak ambulances zien. Het wordt steeds drukker op de weg en de auto's rijden alleen maar harder. Er zijn geen verkeersbelemmeringen, terwijl er soms wel 100 kilometer per uur gereden wordt. De oversteekplaats voor fietsers heeft het kruispunt alleen maar onveiliger gemaakt. Een fietstunnel of een rotonde zou de oplossing zijn."

'Zie vaak een ambulance'

Een jonge vrouw woont ook in de buurt van het kruispunt. "Ik zie heel vaak een ambulance daar", aldus de vrouw. "Ik zag het nu ook en dan zie je die fiets. Dat is zo erg. Ik heb zelf ook in de buurt op school gezeten en op dat punt midden op de weg sta je heel onveilig met de fiets. Als er een vrachtwagen voorbij raast word je bijna mee de weg op gezogen. Het is al zo lang gevaarlijk en nu is er iemand overleden. Echt heftig."
De politie heeft nog niets gemeld over de toedracht van het ongeluk.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!