Achterhoek / Achterhoek

Gerjo boert ecologisch: 'Normale kaas is gewoon absurd goedkoop'

Boer Gerjo Koskamp.
Boer Gerjo Koskamp. © Omroep Gelderland
HALLE - De melkveehouderij van Gerjo Koskamp is anders dan de gemiddelde boerderij. Hij boert 'natuurinclusief'. Ruim twintig jaar geleden begon hij daarmee en telkens gaat hij een stapje verder.
De koeienfamilie loopt bijvoorbeeld bij elkaar. "Die familiekudde, met alle kalfjes en pinken erbij, is ontzettend mooi om naar te kijken en mee te werken", vertelt Koskamp in BuitenGewoon. Toen hij de boerderij van zijn ouders overnam, gooide hij het roer om en ging hij ecologisch en kleinschaliger boeren op zijn boerderij Ruimzicht.
Kijk hoe Gerjo Koskamp het anders doet dan op een gemiddelde boerderij:
Gerjo boert ecologisch: 'Normale kaas is gewoon absurd goedkoop'

Duurdere melk

Ecologisch boeren betekent al snel dat er meer kosten zijn, of minder winst. Doordat de kalfjes bij hun moeder blijven, drinken ze de melk op. Minder melk voor de boer zelf dus en een hogere prijs voor de melk en de kaas. Maar willen de consumenten daarvoor betalen?
"Ik moet het verhaal naar de mensen kunnen doen, zodat ze snappen dat ik meer kosten maak", zegt Gerjo. "Een eerlijke prijs is er volgens hem niet. "Dan gaat de kaas voor 6 euro per kilo over de toonbank, dat kan niet. Dat is gewoon wurgkaas."
Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon:
BuitenGewoon - In de Achterhoek