Instellingen

Met een zelfgeschreven coronamis wil dit koor de coronaperiode afsluiten

© Omroep Gelderland
Peter Bloemendaal (links) zingt de Missa Corona
Peter Bloemendaal (links) zingt de Missa Corona © Omroep Gelderland

'T HARDE - Wat doe je als je vanwege corona een tijd lang geen werk hebt? Dirigent Ilia Belianko van het Gelders Oratoriumkoor besloot afgelopen jaar van de nood een deugd te maken. Terwijl niemand mocht zingen, optreden of repeteren, componeerde hij thuis een nieuw muziekstuk: de Missa Corona. En nu er eindelijk weer samen gezongen mag worden en de eerste optredens weer gepland staan, staat die coronamis natuurlijk op het programma.

Tijdens de repetitieavond wordt er nog flink geoefend aan het bijzondere stuk. Uitspraak, klank en melodie: alles moet kloppen. De leden van het Gelders Oratoriumkoor werden tijdens de lockdown verrast door hun dirigent. "We oefenden elke week via Zoom", vertelt voorzitter Peter Bloemendaal. "Maar dat was gewoon echt minder leuk dan samen zingen. De leden hadden daar allemaal best wel last van, totdat Ilia ineens vertelde dat hij een coronamis had gecomponeerd. Die zijn we allemaal thuis gaan oefenen. Dat zorgde wel voor wat motivatie, moet ik toegeven."

Mis met een verhaal

Belianko zelf is bescheiden, als het gaat over de mis. "Ik had niets te doen. Al mijn werk was gestopt, ik kon geen enkel koor meer dirigeren. Ik ben daarom maar dingen gaan doen die ik altijd voor later had bewaard, en een van die dingen was om zelf een mis te componeren voor een kerkkoor."

Zo simpel als hij het zegt, was het niet. "Er zijn in de afgelopen duizend jaar al veel missen geschreven, maar lang niet elke mis vertelt ook echt een verhaal. Dat wilde ik met mijn teksten en muziek wel doen."

En dus heeft het koor echt iets te repeteren. "We waren wel verbaasd, toen hij dit vertelde", geeft Bloemendaal toe. "Want wie verzint het nou om een coronamis te schrijven?" Belianko zegt zelf dat hij al wat spijt heeft van die naam. "Iedereen is nu moe van het woord corona, dus eigenlijk zou het anders moeten heten. Maar toch, ik heb het in de coronaperiode geschreven. Bovendien klinkt 'coronamis' een beetje als 'Krönungsmesse'. Er zit dus een knipoog naar Mozart in."

Coronatijdperk afsluiten

Eind november geeft het Gelders Oratoriumkoor twee kerstconcerten. "Dan gaan we dit stuk ook zingen", legt Bloemendaal uit. "De mis is voor ons een soort statement tegen het virus. Wij geloven in een toekomst zonder virus. Zo sluiten we met de coronamis een tijdperk af, en beginnen we aan een nieuw tijdperk."

Ook Belianko ziet het zo. "We beginnen het concert met de Missa Corona, om gedag te zwaaien naar al het coronagedoe. De mis geeft ook een boodschap van hoop mee, onderweg naar het licht. En dat licht komt dan na de pauze, als het kerstrepertoire op het programma staat."

En ondanks de naam, zal het koor de Missa Corona nog vaker zingen, denkt Bloemendaal. "Een stuk dat gecomponeerd is door onze eigen dirigent, dat verdient het zeker om nog vaker terug te komen. Misschien niet gelijk volgend jaar, maar daarna echt wel weer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!