Instellingen

Sportclubs worstelen met de coronapas voor in de kantine

Wie in de kantine iets wil bestellen en ter plaatse wil nuttigen, moet de QR-code tonen.
Wie in de kantine iets wil bestellen en ter plaatse wil nuttigen, moet de QR-code tonen. © ANP

ARNHEM - Een tent buiten de kantine plaatsen, de kantine doordeweeks sluiten en een extra bar buiten op de drukke zaterdagen: de extra maatregelen die de coronapas met zich meebrengt leveren sportclubs veel gedoe op. Ze worstelen met de nieuwe regels, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

Sinds vorig weekend moet je bij een bezoek aan een café of restaurant een bewijs tonen dat je gevaccineerd bent óf negatief getest, een zogeheten coronapas. In ruil daarvoor hoef je geen anderhalve meter afstand meer te houden. Dit geldt ook voor de sportkantines, al mag je daar ook zonder coronapas binnen om snel wat aan de bar te bestellen. Voor veel sportclubs blijken de nieuwe maatregelen een worsteling.

Waarschuwing van boa's

Zo dacht voetbalclub SDC Putten het goed geregeld te hebben, tot ze vorige week zaterdag controle kregen van twee boa's. Volgens voorzitter Dimri Bruggeman controleerden ze wel de bezoekers aan tafel, maar niet iedereen die de kantine in kwam. De club kwam er met een waarschuwing vanaf. Sindsdien moet het allemaal een stuk strenger: iedere bezoeker wordt gecontroleerd.

Hockeyclub MHC Dieren heeft er juist voor gekozen niet naar de coronapas te vragen en de kantine alleen als bestel- en afhaalpunt te gebruiken. Bestuurslid Paul Brok: "We hebben het horecagedeelte afgesloten met linten. Iedereen neemt zijn eten en drinken nu mee naar buiten, naar het overdekte terras."

Mocht het heel koud en winderig worden, dan denkt de vereniging er alsnog aan om het horecagedeelte open te doen. Problemen verwacht Brok niet. "We zijn niet zo'n grote club. Het is heel overzichtelijk, iedereen kent iedereen."

Tweespalt binnen de vereniging

Grootste probleem van de coronapas is het vinden van vrijwilligers die de QR-code moeten checken, zegt Dimri Bruggeman van SDC Putten. "Want dat kan betekenen dat je je buurman misschien de toegang tot de kantine moet ontzeggen. En dat zorgt voor tweespalt bij de voetbalclub."

Veel vrijwilligers voelen daar dan ook weinig voor. Door het gebrek aan helpende handjes heeft de voetbalclub besloten de kantine twee avonden in de week te sluiten. Dat probleem herkent René Nobels, voorzitter van voetbalvereniging SV Spero in Elst, wel. "De controle is een uitdaging, voor alle clubs eigenlijk. Want met alle leden en bezoekende clubs betekent dat je op zaterdag van 8.00 uur tot aan het begin van de avond moet controleren. Daar moet je vrijwilligers voor vinden en dan loop je tegen grenzen aan."

De voetbalclub heeft ervoor gekozen in de kantine alleen een bestel- en afhaalpunt te maken, eten en drinken moet op het terras buiten genuttigd worden. Vanwege de slechte weersvoorspellingen hebben ze deze week een tent neergezet, maar het is niet ideaal. "Het is niet wat je wil uitstralen als gastvrije club", aldus Nobels. Hij geeft aan dat ze er nog niet helemaal over uit zijn. Komt er nog een extra buitenbar voor koffie of gaan ze toch maar een schema met vrijwilligers maken om de coronapas te checken? "We zijn ons aan het beraden wat te doen."

Logica soms ver te zoeken

Ook sporters klagen over de in hun ogen rare maatregel, waar de logica soms ver te zoeken is. Zo mag je je als sporter wel naast elkaar omkleden in de kleedruimte en naast elkaar zweten op het sportveld, maar moet je in de kantine opeens een coronapas hebben.

Volgens een bestuurder van een grote Gelderse sportvereniging, die liever anoniem wil blijven, is er veel stil verzet bij de clubs. "Zodra je publiekelijk iets zegt, trek je aandacht en komen de Bruls-achtigen (burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, red.) achter je aan. Meer in het algemeen is het een zeer discriminerende maatregel, die haaks staat op diversiteit en inclusiviteit. Het druist in tegen alle waarden waar wij als club voor staan.”

Het is vooral veel gedoe, maar we gaan het wel doen, zegt bestuurslid Domien Esselink van fietsclub FTC Wenters uit Winterswijk. Het gedoe zit 'm in het bij elke activiteit checken van de coronapas. Want naast de tochten op zondag, zijn er andere activiteiten als spinning in het clubhuis en komen er leden na het nightriden (fietsen met lampjes) naar het clubhuis. "Afgelopen zondag waren we nog buiten op het terras met het mooie weer, met afhaal binnen, maar nu gaan we naar binnen. We hebben besloten om elke keer te gaan checken, ook al is het een gedoe."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!