nieuws

Rotra Doesburg: 'Besluit tot second opinion van gemeenteraad teleurstellend'

Rotra in Doesburg, een van de bedrijven die willen uitbreiden.
Rotra in Doesburg, een van de bedrijven die willen uitbreiden. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Het bedrijf Rotra is teleurgesteld in de keuze van de Doesburgse gemeenteraad om het besluit over het bestemmingsplan dat de uitbreiding van het logistieke bedrijf en dat van Ubbink en Kuehne + Nagel mogelijk moet maken, uit te stellen. Een meerderheid van de raad vond donderdagavond dat er een second opinion met betrekking tot de gehouden onderzoeken moet komen omdat er veel onrust en zorgen zijn onder inwoners.
De fracties van CDA. D'66, PvdA/GroenLinks en de SP wilden uitstel, alleen de Stadspartij en de VVD wilden wél een knoop doorhakken. Het college van burgemeester en wethouders snapte de keuze van de meerderheid niet en noemde het verzoek om een second opinion een klap in het gezicht. Maar de partijen zeggen met de extra check juist de twijfel weg te willen nemen bij de inwoners.

Uitvoerig en volledig uitgevoerd

Rotra voelde de afgelopen dagen al aankomen dat het deze kant op zou gaan, maar is toch teleurgesteld in de afloop. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn alle onderzoeken juist uitvoerig en volledig uitgevoerd en gedaan door gerenommeerde en onafhankelijke bedrijven die continu voor overheden werken.
Het bedrijf wil nog niet vooruitlopen op vervolgstappen. "Dit hangt ook af van wat het college gaat doen met de motie. Of ze die opvolgt of naast zich neerlegt." Het naastgelegen bedrijf Ubbink was vrijdagmiddag nog niet bereikbaar voor een reactie.
De uitbreidingsplannen van de Doesburgse bedrijven aan de Verhuellweg spelen al jaren. Begin dit jaar is een nieuw voorstel gepresenteerd door de bedrijven. De plannen zijn nog niet concreet, maar het bestemmingsplan moet onder andere gebouwen tot 22 meter hoog mogelijk maken.
Onder meer die hoogte stuit op veel weerstand vanuit Doesburg. Volgens veel bezorgde inwoners komt dit ver boven de huizen in het centrum uit en gaat het ten koste van het beschermd stadsgezicht. Daarnaast zijn veel stadsbewoners bang voor de toename van vrachtverkeer. De Stichting Fraterwaard vreest natuurschade.