Instellingen

Katten verplicht binnenhouden? 'Dat wordt rampzalig'

Mag een kat straks nog buiten loslopen?
Mag een kat straks nog buiten loslopen? © Lisette Ruzius

ARNHEM - “Als dit wordt doorgevoerd dan moet ik mijn poes Nola naar het asiel brengen, want wij kunnen haar niet binnenhouden. Dat wordt rampzalig. Dat zou ik heel erg vinden”, vertelt de Arnhemse Sara Heppe. Ze reageert op de Stichting Huiskat Thuiskat die wil dat katten niet meer buiten loslopen, omdat ze te veel vogels en kleine zoogdieren vangen. De stichting wil hier dit jaar nog een juridische procedure over starten.

De lapjeskat van Sara heeft zij meegenomen uit Saoedi-Arabië en leefde daar op straat. “Na de verhuizing naar Nederland heb ik Nola eerst een paar weken binnengehouden. Op een gegeven moment kende de poes het huis en wilde ze meer zien. Toen heb ik haar naar buiten gelaten.”

Vervolgens nam het gezin ook een hond. “Nola bleef steeds vaker weg en kon dus geen band met de hond opbouwen.” Sara heeft toen haar poes een tijdje binnengehouden. “Dat was heel lastig, eigenlijk niet te doen. We deden het kattenluik op slot met ervoor een hordeur, gordijnen en extra een zware poef. De volgende ochtend had ze alles aan de kant geschoven en kapotgemaakt.”

Mocht het in Nederland verboden worden om je kat buiten los te laten lopen, dan wordt dit voor Sara een groot probleem. “Ik heb geen idee hoe je dat voor elkaar wilt krijgen bij katten die gewend zijn buiten te lopen.” Volgens haar kun je dan thuis geen deur of raam meer openzetten.

Honderden reacties

Op de stelling of katten binnen moeten blijven of niet, kwamen op de Facebookpagina van Omroep Gelderland honderden reacties binnen. Veel voorstanders van katten binnenhouden, klagen over kattenpoep in hun tuin. Yvonne Kroon uit Ermelo heeft al van alles geprobeerd om katten van de buren uit haar tuin te weren, maar niets helpt. “Er zijn hier veel katten in de buurt en daar heb ik veel overlast van. Ze schijten mijn hele tuin onder, springen in vogelhuisjes en halen kikkers en goudvissen uit de vijver.” Laatst vond ze een gescalpeerde kikker in haar tuin. “Dat vond ik zo zielig.”

Kattenverjagers, een metalen rek en vislijnen bovenop de schutting, niets werkt volgens Yvonne. “Ik had twee kattenverjagers met hoge tonen en blauw licht. Daar schrokken ze wel even van, maar na een week waren de katten eraan gewend.” Yvonne heeft haar buren aangesproken op het gedragen van hun kat. “Ze zeggen dat ik ze dan maar moet wegjagen.” Kroon heeft een waterpistool bij de voordeur staan en schiet de viervoeters ermee uit haar tuin als dat nodig is.

Allergisch voor katten

Delana Arnold uit Zevenaar Gauw is niet per se voor of tegen katten die los buitenlopen. “Ik wil er alleen zelf geen overlast van hebben.” En overlast heeft ze wel. “De kat van de buren loopt regelmatig haar huis binnen en gaat dan op de bank zitten. Ik ben allergisch voor katten dus wil dat niet.”

Ze snapt dat het lastig is voor de eigenaar. “Een kat heeft een eigen wil, maar de eigenaar kan hem toch best opvoeden. Baasjes zijn verantwoordelijk voor hun kat en wat ze doen.” Delana heeft de buren aangesproken op het gedrag van hun kat. “Ze zeggen dat binnenhouden niet lukt, want dan wordt de kat helemaal gek.” Dat vindt Delana geen excuus. “Als een kat zich niet gedraagt, dan moet je maatregelen treffen zodat die geen overlast veroorzaakt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!