Nieuws

Restaurant in Ede dat QR-controle weigert sluit zelf de deuren

Restaurant Ede blijft weigeren QR-code te scannen: 'Ik ga niet overstag'
Restaurant Ede blijft weigeren QR-code te scannen: 'Ik ga niet overstag' © Omroep Gelderland
EDE - Het restaurant in Ede dat weigerde de QR-code van hun klanten te scannen, is vrijdag dichtgegaan. Volgens de eigenaar zijn ze vervroegd op vakantie gegaan en beraden ze zich over de huidige situatie.
Het exotische restaurant Family Vibe heeft de deuren met onmiddellijke ingang gesloten. De horecazaak die weigerde mee te werken aan de verplichte coronapascontroles 'kon niet anders', volgens eigenaar Nathalie Obst.
Het bedrijf dacht met het in stand houden van de anderhalve meter geen controles te hoeven uitoefenen, maar daar stak de gemeente een stokje voor.

Dwangsom

Eerder deze week kreeg het restaurant een waarschuwing. Toen boa's donderdagavond opnieuw constateerden dat bezoekers niet werden gecontroleerd, werd een dwangsom van 2.500 euro opgelegd. Dat was reden voor het restaurant om vandaag niet open te gaan.
Volgens een verklaring van het restaurant zijn ze door de strenge opstelling van de gemeente in een spagaat terechtgekomen. "Naast onze principes hebben wij ook de verantwoordelijkheid naar de mensen waarvoor wij zorgdragen. Boetes kunnen er nu voor zorgen dat wij permanent de deuren moeten sluiten. Over twee weken willen wij iedereen kunnen informeren op welke datum we weer doorgaan."

Verantwoordelijkheid

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat ze het restaurant niet zelf hebben gesloten en dat de dwangsom door de sluiting niet is opgelegd.
"We zijn een arbeidsparticipatiebedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Eigenlijk zijn we horeca met dagbesteding, vergelijkbaar met een restaurant in een ziekenhuis. Mensen moeten hun werk kunnen doen en niet gehinderd worden door handhavers", legde de eigenaresse eerder al uit.