Nieuws

Corona, QR-codes... het levert vaak ruzie op en zo voorkom je het

ARNHEM - De coronapas houdt Nederland al dagen in haar greep. De discussie rondom wel of niet vaccineren is omgeslagen naar voor- en tegenstanders van het tonen van een QR-code. Zelfs tot de hoogste regionen van onze samenleving is er gekibbel over. Met het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer als toppunt (of dieptepunt, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt). Maar ook binnen families levert het toegangsbewijs felle discussies op. Hoe zorg je er nu voor dat dit niet ontaardt in een familieruzie? Wij vroegen het een familie-mediator.
Hoe ontstaan ruzies over het coronatoegangsbewijs?
"Het is hartstikke ingewikkeld", vertelt Yolande de Best van Best Mediation uit Barneveld. "Want het is niet alleen een meningsverschil waar je anders over denkt. Het heeft ook gevolgen. En dat is een probleem dat we als maatschappij nog helemaal niet hebben gehad." Volgens haar is het ook lastig omdat mensen die wel gevaccineerd zijn, niet per sé tegen voor het coronabewijs zijn.
Hoe ontaardt dat in een familieruzies?
"Over de QR-code is het eigenlijk geen probleem, over vaccinatie wel", aldus De Best. "Het is namelijk onoplosbaar. Want als jij niet gevaccineerd bent en ik wel, kun jij ervoor zorgen dat ik alsnog besmet word. En zo kun je bijvoorbeeld ook oma weer besmetten. Daarom loopt het zo hoog op." Ze wijst daarbij naar de kwestie van een 12-jarige kind dat zelf gevaccineerd wilde worden, maar zijn vader wilde daar geen toestemming voor geven. Uiteindelijk moest de rechter daaraan te pas komen.
Wat is belangrijk om in de gaten te houden wanneer je in zo'n discussie terecht komt?
"Het voorkomen van grote problemen, begint met openheid", legt de mediator uit. "Je moet zeggen hoe je erin staat, zeker binnen een familie. Maar, als je zo duidelijk een keuze maakt, moet je ook zo slim zijn om uit te leggen waarom je die keuze maakt. Want dan kun je ook zeggen dat je er slim mee omgaat."
Dan kun je daar volgens haar met alle leden van het gezin of van de familie een plan maken. "Respecteer de keuze", stelt De Best. "En bedenk, jouw waarheid is niet dé waarheid. Een andere mening hebben mag, daar hebben we met zijn allen in dit land voor gekozen."
Jouw waarheid, is niet dé waarheid
Volgens haar kunnen dit soort discussies ook best gezond zijn. "Ik denk dat het altijd goed is om met elkaar van gedachten te wisselen, als je maar respectvol blijft tegenover de anderen."
Het is niet de eerste discussie die opkomt door corona, hoe kijkt u vanuit uw beroepsperspectief naar de pandemie?
"Het heeft behoorlijk veel gevolgen gehad", merkt de Barneveldse op. "Het aantal echtscheidingen is naar beneden gegaan. In onzekere tijden blijken mensen toch de zekerheid van een relatie behouden. Tegelijkertijd is er wel meer huiselijk geweld gekomen, omdat mensen langer bij elkaar zijn gebleven dan mogelijk was."
Maar niet alleen in gezinnen, ook voor de samenleving is er heel veel gebeurd. De Best kijkt uit naar de aankomende tijd. "Ik ben benieuwd wat er blijft hangen", vertelt ze. "Ik denk dat een deel wat we verplicht opgelegd hebben gekregen zal blijven omdat we dat fijn zijn gaan vinden. Maar wat is nog maar de vraag."