nieuws

Plaquette razzia onthuld op station Putten

De plaquette dat nu bij het stationsgebouw in Putten hangt.
De plaquette dat nu bij het stationsgebouw in Putten hangt. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Bij het station in Putten is donderdagmiddag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de Puttense Razzia op 2 oktober 1944. 659 mannen werden die dag als vergeldingsactie van de Duitse bezetter weggevoerd. Het overgrote merendeel overleefde dat niet.
Putten staat elk jaar uitgebreid stil bij de verschrikkelijke gebeurtenis die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. In en om het dorp zijn meerdere informatieborden en monumenten die naar de razzia verwijzen. Zo staat er bij de dorpskerk, midden in het centrum, een steen waarop staat: 'Vanaf hier werden zij weggevoerd, 1 en 2 oktober 1944'.

'Afschuwelijke taferelen'

De deportatie gebeurde per trein, vanaf het station in Putten. Daar staat wel een informatiebord dat verwijst naar de razzia, maar een duidelijk plaquette was er nog niet. "Ik miste bij dit station een gedenkmoment aan de afschuwelijke taferelen die zich hier hebben afgespeeld", vertelt initiatiefnemer René Coveen.
"De mannen zijn vanaf hier afgevoerd. Hun familie, die nog even wat kleding en eten mocht brengen, zag ze vanaf hier vertrekken", zegt hij met een zucht. "Duitse soldaten stonden er schreeuwend en met blaffende honden omheen. Het moet verschrikkelijk zijn geweest."
Volgens Coveen is het heel belangrijk dat de herinnering aan de razzia levend blijft. "Mensen die hier even staan te wachten op het station kunnen zich zo even realiseren wat hier gebeurd is. En hopelijk realiseren ze zich dan ook dat dit nooit meer mag gebeuren."
Bij de onthulling waren ook enkele nabestaanden aanwezig.
Bij de onthulling waren ook enkele nabestaanden aanwezig. © Omroep Gelderland

Zo geregeld

Het idee voor de plaquette ontstond bij Coveen enige tijd geleden. "Ik woon al jaren in Putten en ken de verhalen over de razzia goed." Volgens hem was de plaquette eigenlijk zo geregeld. "Ik kreeg op een gegeven moment het idee en heb dat doorgegeven aan de stichting Oktober 44, die alle herdenkingen rondom de razzia organiseren. Zij hebben het uitgewerkt. De toestemming van de Nederlandse Spoorwegen, van wie het spoorgebouw is, was er ook zo."
Aanstaande zaterdag staat Putten 'officieel' stil bij de razzia. Er is dan een dienst bij de herdenkingshof in het dorp, waar onder meer kransen worden gelegd. De herdenking trekt altijd veel publiek.