Nieuws

Vuurwerkexplosie in Arnhemse wijk: man (28) hoort een jaar celstraf eisen

Vuurwerk op de Geitenkamp in Arnhem (niet de explosie waarvoor verdachte vrijdag terechtstaat).
Vuurwerk op de Geitenkamp in Arnhem (niet de explosie waarvoor verdachte vrijdag terechtstaat). © ANP
ARNHEM - Een 28-jarige man uit Arnhem heeft vrijdagochtend twaalf maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk tegen zich horen eisen. Dit voor het veroorzaken van een explosie in de Arnhemse wijk Geitenkamp. De man zou in november vorig jaar op een kruising een mortierbom hebben afgestoken. Hij hoorde bovendien een locatieverbod voor de wijk tegen zich eisen.
Eind vorig jaar was het dagenlang onrustig in de volkswijk. Meerdere avonden werd zwaar vuurwerk afgestoken, met vuurwerk gegooid en er werden brandjes gesticht. De politie moest eraan te pas komen om de wijk onder controle te houden.

'Vernielzucht'

Er werden tientallen jongeren opgepakt. Ze zouden zo hebben willen protesteren tegen het vuurwerkverbod dat vorig jaar van kracht was, maar burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zag dat anders: "Het gaat hier om vernielzucht, geweld en provocatie van de politie. Voor een protest gooi je geen vuurwerk bij mensen naar binnen en beangstig je de hele buurt", zei hij toen.
De 28-jarige verdachte, die zelf niet op de Geitenkamp woonde bekende bij de rechtbank dat hij de vuurwerkbom heeft afgestoken: "Ik wil excuses aanbieden aan benadeelde partijen." Na de explosie ontstond voor 10 duizend euro schade aan twee huizen in de Geitenkamp.

'Vuurwerk is niet echt mijn ding'

De verdachte zei de rechter, dat hij de bom onder druk van vrienden had afgestoken. Hij was die avond bij hen op bezoek. Hij was niet op de Geitenkamp om te komen rellen. Er werd flink gedronken en cocaïne gebruikt.
"Ik mocht alleen weg, als ik dat ding afstak", zei hij tegen de rechter. Hij zei tevens niet op de hoogte te zijn van de kracht van de vuurwerkbom. "Mijn kennis van vuurwerk is beroerd om het zo maar te zeggen. Vuurwerk is niet echt mijn ding. Ik heb tien jaar geen vuurwerk gehaald. Ik zag pas na de explosie wat ik had aangericht."
Deskundigen, die onderzoek hebben gedaan naar de vuurwerkbom zeggen dat het gaat om een shell of mortierbom van zes inch groot. Bij ontploffing komen sterretjes en bommetjes vrij, die wel zeventig meter ver weg kunnen schieten. Die bolletjes zijn heel warm. "Ruim 1000 graden celsius en dus heel brandgevaarlijk voor personen in de buurt en voor degene die hem afsteekt", hield de rechter de verdachte voor.
De verdachte zei de rechter dat hij bij het afsteken voorzichtig was geweest: "Ik zag geen mensen of auto's. Ik weet dat het kaboem gaat, dus ik kijk wel wat er om me heen is."
De advocaat van de verdachte wees de rechters er op dat de verdachte zijn leven weer op de rit heeft gekregen. Hij is van de cocaïne afgekickt. Drinkt nauwelijks meer. "Ik ben nu na drie biertjes al dronken", aldus de verdachte tegen de rechter. De verdachte heeft bovendien al het contact met zijn vrienden op de Geitenkamp verbroken. Hij kan maandag aan een nieuwe baan beginnen.

'De eis is een beetje sneu'

Om de verdachte een celstraf op te leggen, zoals de officier van justitie vandaag eiste, vindt de advocaat van de verdachte dan ook geen goede zaak: "De eis is ongepast en een beetje sneu," aldus de advocaat.
Bij de strafeis is een proeftijd van drie jaar opgenomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.