Nieuws

Quad-ongelukken komen elk jaar voor: 'Mensen gaan erop zitten alsof het speeltjes zijn'

Eenzijdige quadongelukken komen jaarlijks voor.
Eenzijdige quadongelukken komen jaarlijks voor. © Pixabay
ARNHEM - De politie gaat ervan uit dat de overleden man, die woensdagochtend in Zevenaar werd gevonden, een eenzijdig ongeluk met zijn quad had. Het is niet voor het eerst dat een ongeluk met een quad het nieuws haalt, want het komt jaarlijks voor. En daarbij komen de bestuurders er niet met enkel kleerscheuren vanaf. Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt deze voertuigen gevaarlijk en wil dat quads op de openbare weg worden verboden.
“Het is treurig dat er iemand is omgekomen”, reageert woordvoerder Ingrid Wetser van VVN. “Wij vinden quads ondingen, die niet geschikt zijn voor de openbare weg.”
Het is Wester onduidelijk waarom mensen deze voertuigen moeten gebruiken. “Het is kennelijk leuk om te mee te rijden. Het zijn open voertuigen en mensen gaan erop zitten alsof het speeltjes zijn. Maar dat zijn het niet, als ze met 25 tot 45 kilometer per uur over de weg gaan.”
VVN staat op het standpunt dat quads gevaarlijke voertuigen zijn.

Regels voor quads

Een quad is een motorrijtuig met vier wielen, zonder carrosserie. Er zijn veel verschillende soorten en sommigen mogen zelfs als personenauto de weg op. Daar zijn wel allemaal regels aan verbonden, zoals een geregistreerd kenteken. Dat betekent ook dat er harder dan 50 kilometer per uur op gereden kan worden. Ook is het verplicht om een helm te dragen tijdens het rijden. De uitzondering daarop zijn quads die voorzien zijn van goedgekeurde veiligheidsgordels.
Het rijden op een quad is volgens Wetser heel anders dan bijvoorbeeld op een fiets of in een auto. “Dat vereist gewoon oefening.”
Ze vindt ook dat verhuurders goede instructies moeten geven. “In Nederland gelden verschillende regels voor quads. Als een quad staat geregistreerd als brommer, moet je een helm dragen. Als het voertuig is geregistreerd als auto hoef je geen helm te dragen, maar wel een autogordel.”
De woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland heeft wel wat tips voor quadrijders, om te voorkomen dat ze letsel oplopen. "Als je dan toch op een quad wilt rijden, neem dan les en draag beschermende kleding en een helm. Mensen vinden het vaak leuk om te doen in de zomer, met een korte broek aan en slippers. Als je dan uit de bocht vliegt en op asfalt belandt, kan dat heel naar uitpakken."

Ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En net als met andere gemotoriseerde voertuigen kan dat ernstige gevolgen hebben. De afgelopen jaren zijn er verschillende eenzijdige ongevallen met quads in Gelderland en met Gelderlanders geweest. Een kort overzicht:
  • Twee vrouwen rijden tegen een boom in het buitengebied van Aalten en raken gewond. De bestuurster reed in een bocht rechtdoor en kon een botsing met een boom niet voorkomen: Vrouwen met quad klappen op boom en raken gewond
  • Een quadbestuurder springt tussen Laren en Markelo succesvol over een sloot na een uitwijkactie. In het weiland daarachter raakt hij echter de controle over de quad kwijt en slaat over de kop.
  • Een eenzijdig ongeluk met een quad wordt een 30-jarige man uit Delfsgauw fataal. Hij overlijdt in het buitengebied bij 't Woold.
  • Een 19-jarige studente uit Geldermalsen komt om het leven bij een quadongeval tijdens een vakantie op Gran Canaria. Ze raakt van de weg en zou over de kop zijn geslagen en met haar hoofd op een steen zijn beland.
  • Een Zeddammer van 35 komt om het leven wanneer hij met zijn quad rondjes rijdt op een bedrijventerrein in Gendringen. Hij botst tegen een geparkeerde vrachtwagen met oplegger.