Instellingen

Dit restaurant blijft weigeren QR-code te scannen: 'Ik ga niet overstag'

Restaurant Ede blijft weigeren QR-code te scannen: 'Ik ga niet overstag'
Restaurant Ede blijft weigeren QR-code te scannen: 'Ik ga niet overstag' © Omroep Gelderland

EDE - Horecazaken zijn sinds zaterdag verplicht om de QR-code van hun klanten te scannen. Restaurant Family Vibe in Ede begint daar niet aan, ook al kwamen woensdag handhavers vertellen dat dat wel moet. "Ik ga niet overstag", zegt eigenaresse Nathalie Obst. Volgens haar is ze wettelijk ook helemaal niet verplicht om naar QR-codes te vragen.

"We zijn een arbeidsparticipatiebedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Eigenlijk zijn we horeca met dagbesteding, vergelijkbaar met een restaurant in een ziekenhuis. Mensen moeten hun werk kunnen doen en niet gehinderd worden door handhavers", legt Obst uit.

'Publiek reageert prettig'

Family Vibe hanteert nog steeds de anderhalvemeterregel. "Het publiek reageert heel prettig, we hebben geen commentaar gekregen dat we geen QR-codes scannen. Maar gisteren kwamen er handhavers in onze zaak. Ze hebben geen waarschuwing gegeven, maar zeiden wel dat we voortaan de codes moeten scannen. En dat ze het gingen melden dat we dat niet doen. De volgende keer kan dat wel een waarschuwing opleveren en na meerdere waarschuwingen een boete."

'Bijzonder bevreemdend'

Voor Nathalie Obst is dat geen reden haar beleid te wijzigen: "Ik wil eerst een waarschuwing en wil dan ook weten waar die op gebaseerd is. We krijgen niets op papier, moeten maar afgaan op een persbericht en berichten in de media. Bijzonder bevreemdend. De overheid doet geen enkele moeite om te laten weten waar we precies aan moeten voldoen. We moeten alles zoeken met een lampje in het donker."

Obst is hoe dan ook niet van plan QR-codes te gaan scannen. "Dan gaan we maar privéfeestjes geven, dan hoeft het niet. En worden we weer een afhaalrestaurant. Dat hebben we al heel veel maanden gedaan."

Last onder dwangsom

Burgemeester René Verhulst van Ede waarschuwt horecazaken, zoals Family Vibe, die aangeven tegen de controle op de QR-code te zijn. "Ik wil benadrukken dat als een horecavoorziening kenbaar maakt via hun website, of via (social) media, dat zij niet zullen controleren wij direct zullen handhaven en een last onder dwangsom zullen opleggen.” De gemeente laat weten dat het geen verschil maakt dat Family Vibe een arbeidsparticipatiebedrijf is.

Over het algemeen is het eerste weekend van de coronapas in Ede goed verlopen. "Ik ben blij dat de horeca het zo goed heeft opgepakt en actief controleert", benadrukt Verhulst. "De ervaringen zijn in Ede overwegend positief."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!