Nieuws

Sinterklaas komt naar Nederland, maar of de intochten doorgaan is twijfelachtig

Sinterklaas komt ook dit jaar naar Gelderland.
Sinterklaas komt ook dit jaar naar Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vorig jaar was er geen traditionele intocht vanwege corona. Zien we Sinterklaas dit jaar wel weer op zijn witte paard langs komen rijden? Daar is men het nog niet overal over eens. De grote Sinterklaas-intocht in Amsterdam gaat dit jaar niet door, werd donderdag bekend. Hoe zit dat nu in Gelderland?
Ook in het Brabantse Roosendaal ziet men er vanaf, maar verder lijkt de intocht in de meeste plaatsen door te gaan. En als vanouds. Uit een rondgang door de provincie blijkt dat men in de meeste gemeentes nog druk bezig is met de voorbereidingen om Sinterklaas te verwelkomen. Mét of zonder intocht, want de invulling van de nieuwe regels en versoepelingen verschilt per organisatie.

Waarom niet?

Veiligheidsoverwegingen en complexe maatregelen die komen kijken bij het organiseren van een evenement gaven de doorslag in Amsterdam. Ondanks het loslaten van de 1,5 meter regel, ziet de organisatie het niet zitten. Omdat ze te maken hebben met kwetsbare doelgroepen en men niet wil dat hen iets overkomt. Ook is er volgens de organisatie te weinig tijd alles nog in goede banen te leiden.
In Amsterdam zien ze ook de positieve kant ervan in. Het biedt de mogelijkheid een nieuwe draai aan het kinderfeest te geven. Het alternatief gaat volgens de organisatie zoveel mogelijk in de buurt komen van het originele feest. Hoe de vernieuwde intocht er precies uit gaat zien, wordt later bekend gemaakt.

Waarom wel?

Omdat het weer mag! De intocht valt onder de 'doorstroomevenementen' en die kunnen gewoon doorgaan zonder coronabewijzen. Daarom zeggen veel gemeenten ook dat er geen aanleiding is dat de intocht niet door zou kunnen gaan en dat ze de knoop binnenkort doorhakken.
In Arnhem zijn ze er in elk geval al erg blij mee. Op de website Sintarnhem.nl spat het enthousiasme van het scherm. Het hele programma van de intocht staat vast: om 15.30 uur start het welkomfeest op de kade. De intocht begint als Sinterklaas om 16.15 uur zijn boot heeft aangelegd, en hij op zijn schimmel Ozosnel stapt. Dan rijdt hij de binnenstad in en doet diverse plaatsen aan. De tocht eindigt in de Eusebiuskerk waar Sinterklaas een Meet & Greet houdt in zijn werkkamer.
In Nijmegen is het nog stil rond organisator Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen. De traditionele intocht gaat daar dit jaar niet door, maar voorzitter Wouter Fremery zegt dat ze achter de schermen druk zijn met een mooi alternatief.
Ook anderen gemeenten komen zo snel mogelijk naar buiten met hun plannen rond de traditionele intocht van Sinterklaas.