Instellingen

Lantaarnpalen met oplaadpunten in nieuwe wijken, Arnhem heeft primeur

Een auto laadt op bij een laadpunt in een lantaarnpaal.
Een auto laadt op bij een laadpunt in een lantaarnpaal. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als eerste gemeente van Nederland worden oplaadpunten in lantaarnpalen de standaard in Arnhem. Na een succesvolle pilot heeft het stadsbestuur besloten in alle nieuwe wijken ongeveer de helft van de lantaarnpalen bij autoparkeervakken te voorzien van een dubbel laadpunt. Op die manier zou er voor iedereen die in de toekomst elektrisch wil rijden, voldoende ruimte moeten zijn om de auto op te laden.
Als je kijkt naar nieuwbouwwijken is het goed om er alvast rekening mee te houden dat er straks heel veel elektrische auto's komen, legt wethouder Cathelijne Bouwkamp uit. "Nu zie je vaak kastjes of laadpalen staan in de openbare ruimte. Lantaarnpalen moeten er gewoon zijn, omdat we licht nodig hebben. Door die te combineren met laadpunten, maken we slim gebruik van die ruimte."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Elektrische laadpalen in lantaarnpalen in Arnhemse wijken.
Ook merkt Bouwkamp nu soms 'wat wrevel' in wijken waar laadpalen staan tussen mensen met een elektrische auto of benzine- of dieselauto van wie de parkeerplek is. "Ook dat is hiermee opgelost: iedereen mag gewoon overal parkeren."

'Echt uniek'

De komende jaren zullen er op verschillende plekken in de stad meer dan duizend woningen worden gebouwd waar dit gerealiseerd wordt, weet Bouwkamp. Kleine proeven zijn er in andere gemeenten ook al wel, maar uitrol op deze schaal is wel 'echt uniek', stelt de wethouder.
Behalve dat het aanvragen van een laadpaal voor de inwoner geen 'gedoe' meer geeft omdat die er gewoon is, is het volgens Bouwkamp in de plannen ook handig om vooraf te bekijken hoe alles 'onder de grond' goed kan worden opgelost. "Welke kabels en leidingen zijn daar bijvoorbeeld voor nodig."
Ook als straks vrijwel iedereen elektrisch rijdt, is er op deze manier voldoende plek, is Bouwkamp overtuigd. "De ontwikkeling van elektrische auto's staat natuurlijk ook niet stil. Daarbij verwachten we dat die straks minder vaak opgeladen hoeven te worden."

'Goede stimulans'

Buurtbewoner Gregory de Haas, die aan de Ringdijk woont waar de pilot plaatsvond, is in elk geval enthousiast. "We kunnen de auto makkelijk overal kwijt. In het slechtste geval moet je een keer tien stappen extra zetten." Ideaal als je geen eigen oprit hebt waar je een laadpunt kunt plaatsen, vindt Gregory.
Het past ook bij deze tijd, ziet Gregory. "Mensen rijden steeds meer elektrisch. Bovendien is het weer een goede stimulans die de drempel verlaagt om dat te gaan doen."
De stroom voor de laadpalen komt van een Arnhems zonnepark dat volgend jaar wordt aangelegd. De gemeente draagt zelf bijna een half miljoen euro bij aan het project. Ook in bestaande wijken wil de gemeente met de buurt in overleg over het plaatsen van de lantaarnpalen met laadpunten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!