Nieuws

Tiel voert vergunning in om malafide woningverhuur te stoppen

Foto ter illustratie: Huisvesting van arbeidsmigranten
Foto ter illustratie: Huisvesting van arbeidsmigranten © ANP
TIEL - Verhuurders van woonruimte in Tiel worden de komende tijd onder de loep genomen. De gemeente voert als een van de eerste in Nederland een verhuurdersvergunning in. De verwachting is dat hierdoor veel panden waar met name arbeidsmigranten wonen, gesloten worden.
Tiel is al een paar jaar bezig om meer grip te krijgen op de woonsituatie van de circa vierduizend arbeidsmigranten in de gemeente. De 'verkamering' van woonhuizen en andere panden om daar groepen buitenlandse werknemers te laten wonen, is een halt toegeroepen.
Maar daarmee worden alleen nieuwe situaties voorkomen. Er zijn volgens de gemeente te weinig middelen om bestaande situaties van onveilige, oncomfortabele woningen, uitbuiting en overlast voor de buurt aan te pakken.
Daarvoor wordt deze week de verhuurdersvergunning ingevoerd. Alle pandeigenaren die woningen verhuren hebben vanaf 1 oktober zes maanden de tijd om een vergunning aan te vragen. Hierin worden eisen gesteld aan de integriteit van de verhuurder, de kwaliteit van de woning en de effecten voor de omgeving. Als er geen misstanden bekend zijn, wordt de vergunning in principe verleend. Maar wanneer misstanden aan het licht komen, kan deze worden ingetrokken. Zonder vergunning mag een woonruimte niet meer verhuurd worden.

'Schrijnende zaken'

Bij de controles die de afgelopen jaren maandelijks uitgevoerd worden is een 'indrukwekkende lijst aan schrijnende zaken' aan het licht gekomen, stelt burgemeester Hans Beenakker. "Als er acht Poolse mannen in een eengezinswoning op luchtbedjes in de kamers liggen en gebruik maken van één toilet dan vind ik dat schrijnend", zegt hij. "Mensen die in bedrijfspanden moeten wonen ook. En we hebben bijvoorbeeld een zaak gehad met mensen in een zorgtraject die geïntimideerd werden door de verhuurder en zorgverlener om geld af te staan."
Het is onduidelijk om hoeveel panden het gaat. Maar duidelijk is, dat er in tientallen panden misstanden zijn. Er zijn nog zo'n vijfhonderd panden die volgens de gemeentelijke administratie leeg staan. Maar vermoedelijk wonen er wel mensen. Dit zijn ook bedrijfspanden die dan sowieso gesloten worden. Bij iedere controle komen volgens de gemeente wel vier of vijf panden aan het licht waar het niet op orde is.

Preventieve werking

"We weten niet precies wat we nog tegen gaan komen", zegt Beenakker. "In veel panden die we controleren is wat mis. De vraag is dan of, en zo ja, hoe snel, dat in orde gebracht kan worden. Als dat niet kan, worden de panden gesloten. We verwachten ook dat er een preventieve werking uitgaat van de vergunning waarmee we malafide verhuurders van elders kunnen weren."
De gemeente heeft niet direct antwoord op de vraag wat er met de bewoners van dit soort panden moet gebeuren. Als het om arbeidsmigranten gaat, heeft de gemeenteraad eerder bepaald dat er in de stad drie grote centrale woongebouwen moeten komen. Maar met het concreter worden van een locatie en de protesten van omwonenden die daarop volgden, wordt dit weer ter discussie gesteld.