Nieuws

'Gouden' paard Edward Gal verkocht

HARSKAMP - Totilas, het wereldberoemde dressuurpaard dat werd bereden door Harskamper Edward Gal, is verkocht aan de Duitse paardenhandelaar en voormalig springruiter Paul Schockemöhle.
Volgens een woordvoerder van de voormalige eigenaar Kees Visser is Totilas verkocht voor een bedrag "dichter bij de 15 dan bij de 10 miljoen euro". Voor zover bekend was het duurste dressuurpaard tot nu toe 2,5 miljoen. De woordvoerder gaat er vanuit dat Schockemöhle Totilas door zal verkopen.
Gal ('kapot van de verkoop') behaalde met Totilas op de Wereldruiterspelen drie gouden medailles, won diverse Europese en Nederlandse titels en vestigde diverse wereldrecords.
Die samenwerking komt nu dus hoogstwaarschijnlijk tot een einde.
Voor Gal is het de tweede keer dat hij van een toppaard gescheiden wordt. Zijn paard Lingh werd in 2006 voor een onbekend bedrag verkocht aan de Amerikaanse amazone Karin Reid Offield.
“Het is voor mij erg onwerkelijk dat Moorland Totilas weggaat. Vanaf het eerste moment dat ik hem reed wist is dat het een 'once in a lifetime paard is'. Natuurlijk wist ik dat er continu veel belangstelling was maar dat het zo snel zo gaan had ik niet verwacht. Ik begrijp de beslissing van Moorland maar verdrietig ben ik wel”, aldus Edward Gal.
De succesvolle ruiter hoopt dat een vermogende partij de helft van het paard koopt en hij er op mag blijven rijden. Vorige week ging hij er nog vanuit dat hij tot en met de Spelen op Totilas zou mogen rijden.
Schockemöhle was eerder al eigenaar van het toppaard Gribaldi, de in februari overleden vader van Totilas.