Nieuws

Nijmeegse en Arnhemse tippelzones nog de enige twee in het land: magneet voor sekswerkers

Tippelzone bij het Centraal Station in Nijmegen
Tippelzone bij het Centraal Station in Nijmegen © ANP
NIJMEGEN - Vrouwen van buiten Nijmegen komen naar de Waalstad om geld te kunnen verdienen met sekswerk op straat. Dat is een direct gevolg van het openhouden van de tippelzone, waar een meerderheid van de gemeenteraad dit jaar toe besloot.
Over het al dan niet sluiten van de tippelzone is heel lang gedebatteerd in de Nijmeegse politiek. Vrijwel alle steden in Nederland waar een tippelzone was zijn overgegaan tot sluiting van die plekken waar vrouwen op straat hun lichaam kunnen verkopen.
De argumentatie daarvoor is dat straatprostitutie vrouwen in een onmenselijke situatie houdt waar een einde aan moet komen. Straatprostituees en deskundigen wezen er tijdens die discussie op dat juist het sluiten van tippelzones leidt tot onmenselijke situaties.
Vrouwen wordt dan een veilige werkplek ontnomen en de risico's op misbruik van deze vrouwen zou juist alleen maar groter worden. Een meerderheid van de gemeenteraad ging mee in die redenatie en besloot dat de tippelzone open moet blijven.

Alleen nog tippelzones in Gelderland

Het Nijmeegse college is altijd fel tegenstander geweest van het openhouden van de tippelzone. Burgemeester en wethouders zagen liever een sterfhuisconstructie waarbij de vrouwen intensieve begeleiding zouden krijgen om een andere weg te kiezen dan de straatprostitutie. In heel Nederland zijn de tippelzones die er waren inmiddels gesloten, waarvan Groningen (2019) en Utrecht (2021) als laatsten. Alleen Gelderland kent ze nog, in Arnhem en dus in Nijmegen.
De tippelzone is door Covid gesloten. "De dames zijn niet opeens gestopt met sekswerk nu de zone gesloten is", antwoord Visser op vragen vanuit de raad. Straatprostituees doen hun werk nu op meer verschillende plekken in de stad, aldus de wethouder. Dat zorgt ook voor overlast op meer plekken in de stad.

Vrouwen komen naar Nijmegen om te tippelen

Burgemeester Bruls sprak eerder vrees uit voor een aanzuigende werking door de zone in de Waalstad, tegen zijn zin in, open te houden. Wethouder Grete Visser gaf woensdag in een vergadering met raadsleden aan dat die vrees van de burgemeester inmiddels bewaarheid is geworden. "Het is niet de bedoeling dat we de tippelzone van Nederland worden." Mensen vanuit andere steden komen naar Nijmegen.
"Dat geeft ook overlast", zegt de wethouder. "Dat er nu mensen vanuit andere steden naar Nijmegen komen. En dat vinden de dames in Nijmegen dan weer onhandig voor hun werk." Om die overlast de kop in te drukken werkt Nijmegen met een pasjessysteem dat vrouwen toestemming geeft om op de tippelzone te mogen werken. Het idee is dat die uitgifte van pasjes eenmalig is en dat er op termijn een einde komt aan de straatprostitutie.
Met het oog op uitgifte van die pasjes zoekt Nijmegen nu naar vrouwen die inmiddels elders in de stad hun diensten aanbieden. Op vrijwillige basis wordt nog steeds hulp geboden om uit de straatprostitutie te stappen. Het aantal vrouwen waarvan bekend is dat ze aan sekswerk op straat doen is inmiddels teruggelopen van 28 naar 18.

Zie ook: