Nieuws

'Een geweldig idee', studenten helpen ouderen met CoronaCheck App en QR-code

© Omroep Gelderland
EDE - De QR-code en de CoronaCheck App op je telefoon krijgen is voor veel ouderen nog niet zo makkelijk. Hoe moet je die klaarzetten en hoe maak je eigenlijk een DigiD aan? Studenten van het Technova College in Ede zijn daarom inloopmiddagen gestart om senioren te helpen.
De 80-jarige Gooitske Keus is één van de eerste senioren die het loket bezoekt. Onder het genot van een kopje koffie wordt ze geholpen door student Simon Wegen. "Het is heel lastig, vooral voor ouderen", zegt Keus tegen Simon, als hij vraagt of ze de QR-code op haar telefoon wil krijgen.
Kijk hier naar de reportage:
Jongeren helpen ouderen met coronapas
De docenten en studenten van het Technova College hoorden op het nieuws dat heel veel ouderen hier problemen mee hebben. Ze besloten een inlooploket op te zetten, waar senioren terecht kunnen voor wat extra hulp.

Uitkomst voor senioren én studenten

"Het is niet voor ouderen weggelegd om met technologie te werken. Zelfs zoiets simpels als een QR-code aanmaken kunnen veel mensen al niet. Maar gelukkig komen wij daar goed van pas", aldus Simon.
Het project snijdt aan twee kanten. De senioren worden geholpen, waardoor ze straks weer een uitje kunnen ondernemen. De studenten doen op hun beurt werkervaring op. "Het is een supermogelijkheid om praktijkervaring op te doen, zowel in het organiseren als het communiceren en het werken onder stress", zegt projectleider Gerben van Dijk.

'Subliem gewoon'

Elke woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag staan mbo-studenten die een IT-opleiding volgen klaar om een handje te helpen.
Gooitske Keus is tevreden met de hulp die ze kreeg: "Gelukkig, hij staat nu op mijn telefoon. Maar als ik het zelf over moest doen, dan weet ik niet hoe dat moest. Subliem gewoon."