Nieuws

Wolf liep in 2017 en 2020 al rond op De Hoge Veluwe

Een wolf in de natuur, niet de wolf van de Veluwe.
Een wolf in de natuur, niet de wolf van de Veluwe. © archief Pixabay
OTTERLO - De wolf is in 2017 én 2020 al waargenomen in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat is dus veel eerder dan de melding die het Nationale Park eind augustus zelf naar buiten bracht. Die melding werd groot nieuws, omdat de wolf zich toen had vergrepen aan een aantal moeflons.
In het Nationale Park, waar de wolf wat betreft de parkdirectie niet welkom is, hangen meerdere wildcamera's. Eén van die camera's heeft op 20 mei 2020 twee foto's gemaakt van een wolf met een biggetje in zijn bek. Volgens parkdirecteur Seger baron van Voorst tot Voorst gaat dit om oud nieuws en verliet de wolf het park na enkele dagen - volgens hem via hetzelfde gat in het raster als waardoor hij naar binnen kwam. "Ook dat gat was geknipt door vandalen en is daarna gerepareerd", aldus Van Voorst tot Voorst.

'Geheimzinnig'

"Maar die melding in 2020 heeft nooit het nieuws gehaald", stelt Glenn Lelieveld als coördinator Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. "Voor ons is dit een nieuwe waarneming. Het is een beetje raar dat het Nationale Park daar zo geheimzinnig over doet."
Een wolf wordt op 20 mei 2020 vastgelegd in het Nationale Park de Hoge Veluwe.
Een wolf wordt op 20 mei 2020 vastgelegd in het Nationale Park de Hoge Veluwe. © Wildcamera Zooniverse

Wolftoerisme voorkomen

De allereerste officiële melding van een wolf op De Hoge Veluwe kreeg de Zoogdiervereniging op 15 oktober 2017. "Die melding hebben we met alle betrokken partijen wel bewust stilgehouden, om wolftoerisme te voorkomen. Dat was naar aanleiding van de busladingen met mensen die in 2015 en 2017 naar Groningen en Drenthe afreisden om de wolf te zien."
Maar Lelieveld vindt dat je vijf jaar later niet zo spastisch hoeft te reageren. "Wees transparant, dat geldt voor alle partijen. Je hoeft niet exact te vertellen waar ze zitten, maar zorg dat wolven gewoon hun eigen leven kunnen leiden."

150 jaar weggeweest

De wolf is zo'n 150 jaar weggeweest uit Nederland, maar vestigde zich begin 2019 weer officieel op de Veluwe. Om de wolf buiten De Hoge Veluwe te houden, werd het complete Nationale Park in 2019 omheind met hoge hekken. Parkwachters komen echter regelmatig hekken tegen waar gaten in zijn geknipt. Zij vermoeden dat de wolf via zo'n gat het park is ingeslopen.

Enthousiaste reacties

Mensen op het forum 'Snapshot Hoge Veluwe Talk' reageren enthousiast op de twee foto's van de wolf uit 2020. Zo stelt YMEA er absoluut zeker van te zijn dat het een wolf is. "Ik ga dan uit van de grootte van het zwijntje ten opzichte van het lijf van het dier dat het zwijntje in zijn bek heeft. En hij heeft de staart recht omlaag. Dan zit die wolf er al een poosje."
YMEA gaat nog verder qua reactie: "Voorjaar 2019 heb ik een wolvendrol gevonden, gewoon op een pad waar je mag lopen. En dat is niet zo heel erg ver van de plaats waar deze camera volgens mij staat. Prachtig dat er een wolf in het Park zit."
Het Nationale Park wil dat de wolf zo snel mogelijk het park verlaat en de overgebleven moeflons met rust laat. Vanwege de beschermde status van de wolf is dat echter nog niet zo gemakkelijk.