Instellingen

Achterhoek en Veluwe blij met invoering verbod designerdrug 3-MMC

In beslag genomen 3-MMC.
In beslag genomen 3-MMC. © Omroep Gelderland
AALTEN - Het verbod op designerdrug 3-MMC leidt tot blije gezichten. "We kunnen nu bijvoorbeeld boetes geven voor het bezit van en de handel in de drug, voorheen konden we eigenlijk niks", zegt de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp. Hij is blij dat er eindelijk gehandhaafd kan worden en dat 3-MMC nu officieel verboden is.
Tijdens de enorme piek vorig jaar in het gebruik onder jongeren, trok de agent aan de bel in de media over de risico's van de - toen nog - legale drug.
3-MMC, ook bekend als Poes of miauw miauw, is een chemische drug die tot vandaag gewoon te bestellen was op internet. "Net als bij Bol, maar dan voor je pilletjes", aldus de Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp. Het goedje heeft een vergelijkbaar effect als speed of xtc en is ontzettend verslavend, zeggen deskundigen. Bovendien verhoogt het de hartslag en de bloeddruk, wat gevaarlijk kan zijn. Daarnaast krijgen gebruikers regelmatig depressieve klachten, wanneer het uitgewerkt is.
Designerdrug 3-MMC nu officieel verboden

Oproep in Den Haag

Stapelkamp herkende de zorgen van de jeugdagent en sloeg de handen ineen met andere burgemeesters. Samen vroegen ze in Den Haag aandacht voor de kwestie en pleitten ze voor een verbod op 3MMC. "Meerdere jongeren uit onze gemeente waren in die periode door gebruik van de drug in het ziekenhuis beland, daar moesten we iets aan doen", zegt Stapelkamp. Ook burgemeesters van de Veluwe, zoals van Oldebroek deden een noodkreet.
In een gesprek met Kamerleden vertelde Tactus Verslavingszorg steeds meer jongeren met een 3-MMC-verslaving te zien op de Veluwe. "Daar zijn nog maar weinig officiële cijfers over bekend", vertelt Arjan van Roon, preventiewerker bij Tactus. "Maar we zien wel dat deze drug behoorlijk verslavend is."
Aalten richtte zich ondertussen op voorlichting en preventie aan ouders en jongeren. "We hebben daarin samengewerkt met scholen en zorginstanties", vertelt Maikel Boomkamp.
"Het taboe moest eraf en dat is gelukt. Het is bespreekbaar geworden", vult de burgemeester aan. "We hebben 1800 brieven gestuurd aan ouders om ze voor te lichten en te waarschuwen. De kraan dicht doen is beter dan te moeten dweilen."

Nu kan er gehandhaafd worden

Gemeente en politie zijn blij dat het verbod er eindelijk is: nu kan er gehandhaafd worden. "Voorheen konden we het officieel niet eens innemen als we iemand betrapten in het bezit van 3-MMC, het was legaal. Nu kunnen we in ieder geval een boete geven. De hoogte hangt natuurlijk af van hoeveel iemand bij zich heeft en of dit vaker is gebeurd, maar daar gaat de officier van justitie over", aldus Boomkamp. "En het belangrijkste is dat het niet meer online verkocht mag worden. "
Er zal weer een nieuwe drug voor in de plaats komen
Hoewel Tactus het prima vindt dat er nu een verbod is op de drug, benadrukt Van Roon dat er méér nodig is. "Een verbod is mooi, en het helpt ook bij de handhaving. Maar jongeren zullen blijven experimenteren, dus er zal weer een nieuwe drug voor in de plaats komen. Preventie is volgens ons veel belangrijker."
"We moeten kijken naar de achterliggende redenen: waarom gebruiken jongeren drugs? Middelengebruik is een snelweg naar de oplossing van jouw probleem. Dat kan pijn of verdriet zijn of sociale angst: middelen lossen op dat gebied heel snel iets op. Daar moeten we jongeren in ondersteunen."

Extra jongerenwerker

De jongeren in Aalten worden sinds vorige zomer goed in de gaten gehouden. De gemeente heeft onlangs een extra jongerenwerker aangenomen met een achtergrond in de verslavingszorg. "Die kan bepaalde pubers misschien net iets meer hulp bieden, zodat ze niet het verkeerde pad opgaan wat betreft drugs", aldus Stapelkamp.
Nu en ook afgelopen zomer was het redelijk rustig in Aalten. "We hebben geen grote incidenten gehad met 3-MMC zoals vorig jaar, in ieder geval niet zover we weten", zegt Boomkamp. Wel pleit hij nog voor een algeheel verbod voor designerdrugs: "Je wil niet dat er weer andere, nieuwe middelen op de 'legale' markt komen. Dat algehele verbod daar ga ik voor, voor 2022."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!