Instellingen

De allereerste Achterhoekse whisky is een feit, en Tonny krijgt de eerste fles

Tonny krijgt de eerste Achterhoekse whisky uit handen van distilleerder Erik Legters.
Tonny krijgt de eerste Achterhoekse whisky uit handen van distilleerder Erik Legters. © Omroep Gelderland
ZELHEM - Distilleerder Erik Legters ziet er een beetje gespannen uit. Deze woensdag is namelijk een bijzondere dag voor hem: de eerste flessen Achterhoekse whisky worden opgehaald. De Zelhemmer begon zeven jaar geleden met de uitvoering van zijn idee: de eerste Achterhoekse whisky produceren. Vandaag is de dag dat klanten de flessen kunnen ophalen en de whisky kunnen proeven.
Tonny Kok uit Ulft kon eigenlijk niet langer wachten. Hij is net terug van vakantie en eigenlijk is er dan - op zo'n regenachtige dag als vandaag - geen beter plan dan de whisky direct op te halen. Als je iets nieuws op komt halen, dan wil je dat natuurlijk ook proeven en de whisky valt bij Tonny in de smaak: "Het is echt heel erg lekker", zegt hij. "Het is lekker zacht en brandt niet zo. Echt lekker", lacht hij. Tonny krijgt vandaag uit handen van Legters de eerste fles Achterhoekse whisky uitgereikt.
Bekijk het moment waarop Tonny als eerste de whisky proeft:
Tonny uit Ulft krijgt eerste Achterhoekse whisky uitgereikt

Proces van jaren

"Ik heb vannacht bijna niet geslapen", zegt Legters. "Het is iets waar we zo lang naar toe hebben gewerkt en nu is het eindelijk zover!"
Legters heeft op het platteland van Zelhem een oude schuur helemaal omgebouwd tot distilleerderij. De afgelopen jaren probeerde hij het juiste recept te maken voor Achterhoekse whisky: "We telen alles zelf, het komt allemaal van Achterhoekse grond. En dat heeft een bepaalde smaak en daar moet je iets lekkers van maken. En dat duurt dan een paar jaar."
Uiteindelijk heeft Legters drie jaar geleden een recept gevonden, maar daarmee heeft hij nog geen whisky. "Nee, whisky mag whisky heten als het drie jaar lang gelagerd heeft op een houten vat. Het moet dus drie jaar rijpen, voor je er het etiket whisky op mag plakken."

Eerste reacties positief

En nu is het dan eindelijk zo ver: iedereen kan de eerste Achterhoekse whisky proeven. De reacties van de klanten die hun flesje komen ophalen zijn enthousiast: Tonny uit Ulft is razend enthousiast en ook Ed, die helemaal uit Veenendaal komt, is positief: "Het is een heel smaakvolle whisky, niet scherp, goeie afdronk, prima!"
Vraag is natuurlijk: waar smaakt het naar? Daar wil Legters niets over kwijt. "Ik wil dat mensen zelf proeven hoe het smaakt en wat ze proeven. Als ik nu ga zeggen, dit en dat zit er in, dan stuur ik de mensen. Nu moet iedereen zelf proeven. Ik hoop dat ze dan met een reactie naar mij toekomen, want uiteindelijk kan ik zelf daar dan ook het meest van leren."

Over landsgrenzen

Legters' whisky gaat zelfs de landsgrens al over. "We verkopen echt niet alleen aan mensen hier uit de buurt. We leveren ook in Amsterdam en Zuid-Brabant, maar ook kopers in Duitsland, Zweden en België kunnen hun bestelde flessen binnenkort verwachten."
En hiermee stopt het niet, want de volgende whisky is al in de maak. "We zijn nu met de tweede en derde batch bezig. Dat is inmiddels al whisky. En de vierde komt eraan." Legters zit dus niet stil. Uiteindelijk wordt het een whiskylijn die bestaat uit vier verschillende smaken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!