Instellingen

De WOZ-waarde is opnieuw flink gestegen, ook in jouw gemeente

© archief Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van een Gelderse woning is het afgelopen jaar met bijna 7 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag gepubliceerd zijn. Met een gemiddelde WOZ-waarde van 282.000 euro zit Gelderland nog wel net onder het landelijke gemiddelde, dat op 290.000 euro ligt.
De gemeente bepaalt ieder jaar opnieuw de WOZ-waarde. De gemeente volgt eigenlijk de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen, maar dan met een jaar vertraging. Het vormt bovendien de basis voor diverse belastingen en heffingen. Rozendaal is al sinds jaar en dag koploper in de provincie Gelderland. De WOZ-waarde is ook nu weer het hoogst in die gemeente. Op 1 januari van dit jaar bedroeg de gemiddelde waarde van een huis daar liefst 564.000 euro. Vier jaar geleden was dat nog ruim een ton minder.

Achterhoek is het goedkoopst

De goedkoopste woningen vinden we in de Achterhoek en daar springt Winterswijk uit. De gemiddelde WOZ-waarde ligt daar op 227.000 euro, een stijging van zo'n 6 procent vergeleken met het jaar ervoor.
Kijk hieronder op de kaart hoe hoog de WOZ-waarde in jouw gemeente is. Klik op een gemeente voor de ontwikkeling in de voorbije jaren. Geen kaart? Klik hier.
Omdat de WOZ-waarde de laatste jaren zo hard stijgt, neemt ook het aantal bezwaren tegen die waardebepaling steeds meer toe. Huizenbezitters kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde, wanneer ze vinden dat de gemeente hun woning veel te hoog heeft ingeschaald.

Bezwaren in grote gemeenten

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting die je betaalt. Navraag van Omroep Gelderland bij de grote gemeenten leert dat in Nijmegen 2938 mensen bezwaar maakten bij de gemeente, tegenover 2854 een jaar eerder. In Apeldoorn kwamen tot nu toe 1800 bezwaren binnen, in Arnhem 4689. Omdat veel bezwaarprocedures nog in behandeling zijn, valt nu nog niet te zeggen hoeveel bezwaren gegrond verklaard worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!