Instellingen

Actiegroep wil geen windmolens: 'Doetinchem moet Achterhoeks energieplan afkeuren'

Een spandoek tegen de plannen voor megawindturbines in de buurt van Doetinchem
Een spandoek tegen de plannen voor megawindturbines in de buurt van Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De actiegroep Tegenwind Oude IJssel biedt donderdagavond ruim vierduizend handtekeningen aan bij de gemeenteraad van Doetinchem. Ze zijn tegen de plannen voor megawindturbines langs de rivier de Oude IJssel, tussen Doetinchem en Laag-Keppel. De gemeente vindt het gebied langs de Oude IJssel geschikt om plannen voor windmolens op te realiseren, maar dat stuit op veel verzet bij omwonenden.
“De Doetinchemse gemeenteraad heeft al eens aangegeven dat ze geen onomkeerbare besluiten willen nemen als het gaat om de plaatsing van windmolens”, zegt Marco Huntelaar van de actiegroep Tegenwind Oude IJssel. Op dit moment loopt er een landelijk onderzoek van het RIVM over gezondheidsrisico’s van hoge windturbines.
“De uitslagen van die onderzoeken zijn nog niet bekend”, zegt Huntelaar. “Daarom zou ik de Doetinchemse gemeenteraad willen adviseren om nu geen besluit te nemen over de RES. Wacht daarmee tot er meer duidelijkheid is op landelijk niveau.”
Kijk naar de reactie van Marco Huntelaar en wethouder Frans Langeveld van Doetinchem:
Actiegroep roept Doetinchem op niet in te stemmen met energieplannen

Plannen van landgoed Keppel

Het plan voor de windturbines komt van Landgoed Keppel in samenwerking met Green Trust. Zij onderzoeken of er vier of vijf windturbines kunnen worden geplaatst binnen het landgoed in de omgeving van de Barlhammerweg. Daarnaast moeten er nog eens zeven of acht turbines langs de Oude IJssel komen, aan de kant van de gemeente Bronckhorst. “Wij zijn absoluut niet blij met deze plannen”, zegt Huntelaar. “Het zijn dusdanig hoge turbines dat het grote impact zal hebben op de omgeving.”
De bewoners worden middels een klankbordgroep betrokken bij de plannen, maar volgens Huntelaar verloopt de participatie allesbehalve vlekkeloos. “Het idee wordt gewekt dat we ook over de hoogte en de plekken voor de windturbines mogen meepraten, maar ons is al snel duidelijk gemaakt dat daar niet over wordt gepraat. Dan kun je je afvragen wat de participatie precies inhoudt”, aldus Huntelaar.

'Plannen zeggen niks over het uiteindelijke plaatje'

Wethouder Frans Langeveld van Doetinchem geeft aan dat de RES geen bindend document is en dat het nog niks zegt over het uiteindelijke plaatje. “Wel zeggen we tegen de gemeenteraad dat het gebied waar windmolens bij elkaar geplaatst mogen worden, alleen aan de Oude IJssel kan”, zegt Langeveld. “Op andere plekken in Doetinchem kunnen we geen clustering van windmolens realiseren. Daar vragen we de gemeenteraad mee in te stemmen.”
Daarna komt er volgens de wethouder een apart traject dat gaat over de concrete plannen voor de plaatsing van windmolens langs de Oude IJssel. “Dan wordt er onderzoek gedaan naar de natuur, plaatsing, afstand, geluid en gezondheid.”
Langeveld erkent dat het landelijke RIVM-onderzoek dat op dit moment loopt zeker een rol gaat spelen bij verdere besluiten. “De gemeenteraad heeft gevraagd om geen onherroepelijke besluiten te nemen, voordat duidelijk is welke gezondheidsrisico’s er aan zitten. Ik zou niet willen dat we nu iets proberen erdoorheen te wrikken, omdat het onderzoek nog plaatsvindt.”

'Kijk naar alternatieven'

De actiegroep Tegenwind Oude IJssel hoopt dat de gemeente ook naar alternatieven wil kijken, dan alleen zich blind te staren op windmolens en zonneparken. “Er zijn al eens projecten geweest in de Oude IJssel met energie uit water”, zegt Huntelaar. “Dus er zijn wel degelijk alternatieven, maar die zijn nog niet goed onderzocht. De gemeente lijkt zich nu tot één bepaald initiatief te beperken.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!