Nieuws

Gelderse studenten in de race voor innovatieprijs

Max Schalow en Chingiskhan Kazakhstan ontwierpen met hun bedrijf Bondi een elektrische deelfiets.
Max Schalow en Chingiskhan Kazakhstan ontwierpen met hun bedrijf Bondi een elektrische deelfiets. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wie mag zich de meest innovatieve student en ondernemer van Nederland noemen? Twee jonge Gelderse bedrijven gaan vanavond de strijd aan om die titel het komend jaar te mogen dragen.
"Dat zou echt een droom zijn die uitkomt", zegt Ivan Roy. Tijdens zijn studie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit werkte hij aan Drive Maxy, een website die een goede match moet maken tussen rijscholen en jongeren die een rijschool zoeken. "Ik ben op aanraden van wat familieleden rijlessen gaan volgen bij iemand, dat beviel heel goed. Voor mijn zus was het juist geen goede match."
Ivan Roy
Ivan Roy © Omroep Gelderland
Hij vroeg zich af hoe je een goede instructeur kan vinden die bij je past. De overgrote meerderheid van de 9.000 rijscholen in Nederland zijn zzp'ers waarvan niet altijd duidelijk is wat de kwaliteit is, zegt Ivan. "Er is veel concurrentie en dat heeft geleid tot een prijzenoorlog tussen rijscholen. Dit kan jongeren helpen om een goede keuze te maken."

Positieve impact

Zijn concurrenten zijn Max Schalow en Chingiskhan Kazakhstan, studenten aan HAN in Arnhem. Zij ontwierpen met hun bedrijf Bondi een elektrische deelfiets die al gebruikt wordt in een paar steden buiten Gelderland, waaronder Den Haag.
De Gelderse genomineerden vertellen in onderstaande video over hun product:
Gelderse studenten in de race voor innovatieprijs
"We komen allebei niet uit Nederland, ik kom zelf uit Kazachstan. Daar heeft niemand een fiets. Ik heb er nu zelf twee. Met onze onderneming willen we de manier veranderen waarop mensen zich verplaatsen in de stad", vertelt Kazakhstan.
Vanaf volgend jaar start er mogelijk ook een pilot in Arnhem met de elektrische deelfietsen. "We wilden allebei iets doen in ons leven wat een positieve impact heeft op de wereld. Dat hopen we hiermee te doen."

Negen bedrijven genomineerd

Negen jonge bedrijven zijn genomineerd voor de prijs. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Innovatiefabriek Arnhem voor jonge ondernemers die met hun bedrijf een oplossing zoeken voor maatschappelijke problemen.
De innovatieprijs wordt gesteund door onder meer de provincie Gelderland, gemeente Arnhem en het Industriepark Kleefse Waard. De winnaar wordt niet alleen begeleid in het uitbreiden van de onderneming, maar mag ook op reis naar het Amerikaanse Silicon Valley, waar bedrijven als Google en Apple hun hoofdkantoor hebben staan.